Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 19. 15:07

A Sun újabb 1000 alkalmazottól válik meg

[CNET, WSJ] A Sun Microsystems bejelentette, hogy további mintegy 1000 főt bocsát el a nyereségesség javítása érdekében. Ez a vállalat immár harmadik jelentős létszámcsökkentése azóta, hogy 2000-ben elkezdődött a technológiai szektor hanyatlása.

[CNET, WSJ] A Sun Microsystems bejelentette, hogy további mintegy 1000 főt bocsát el a nyereségesség javítása érdekében. Ez a vállalat immár harmadik jelentős létszámcsökkentése azóta, hogy 2000-ben elkezdődött a technológiai szektor hanyatlása.

May Goh Petry, a vállalat szóvivője elmondta, hogy az elbocsátások a Sun 36 ezer alkalmazottjának valamivel kevesebb, mint 3 százalékát (mintegy ezer főt) érintik. A Sun arra számít, hogy az elbocsátások szeptember végéig lezárulnak.

"A legutóbb elbocsátásokkal szemben a mostani csak egyes területeket érint. A többi területekbe továbbra is befektet a vállalat" -- mondta Petry. A szóvivő azt is hozzátette, hogy az állásukat elvesztő egyes alkalmazottak helyet találhatnak azokon a területeken, ahol terjeszkedik a Sun.

A cég közölte, hogy az elbocsátások célja az, hogy "a szervezet jobban fel legyen készülve a 2004-es pénzügyi év célkitűzéseinek elérésére. E célok között van a forgalom növelése, a nyereségesség javítása és a részvényárfolyam növelése."

Az elbocsátásokról szóló bejelentés egybeesik a Sun legfrissebb termékeinek bevezetésével. Az internetboom idején a cég negyedévente jelentett be jelentős termékújdonságokat, a negyedéves forgalom pedig 5 milliárd dollár körül volt. Az utóbbi három évben a negyedéves forgalom azonban 3 milliárd dollárra csökkent, egyebek között a következő tényezők miatt: a használt számítógépek szürke piaca, a recesszió, a jelentős árcsökkentések, az egyre erősödő Intel-alapú szerverek és az IBM felélénkülő versenye.

A Sun 2001 októberében jelentette be 3900 alkalmazott elbocsátását. A cég 2002 áprilisában elkezdett egy 1000 főt érintő létszámcsökkentést, részben természetes létszámcsökkenés révén -- később ez része lett egy nagyobb, 4400 főre kiterjedő elbocsátásnak, amelyet 2002 októberében jelentettek be és amelynek célja az volt, hogy 2003 első félévében nyereségessé váljon a vállalat. E terv kudarcot vallott.

A pénzügyi elemzők többször utaltak arra, hogy jelentősebb elbocsátásokra van szükség, de Scott McNealy, a Sun elnök-vezérigazgatója szerint a vállalat lépései " elfogadhatók és felelősségteljesek".

A most bejelentett létszámcsökkentés a cég nemzetközi üzletágaira is kiterjed. "A vonatkozó nemzetközi törvények miatt az elbocsátások egy része átnyúlhat 2004 első negyedévére" -- közölte a szóvivő.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról