Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 17. 14:10

Gartner: augusztusban csökkentek az IT-kiadások az USA-ban

[TechWeb News] A Gartner piackutató vállalat legfrissebb felmérése szerint augusztusban váratlanul visszaestek az IT-kiadások az USA-ban. Az elemzők aggódnak, mivel a kereslet növekedését várták.

[TechWeb News] A Gartner piackutató vállalat legfrissebb felmérése szerint augusztusban váratlanul visszaestek az IT-kiadások az USA-ban. Az elemzők aggódnak, mivel a kereslet növekedését várták.

A piackutató cég által összeállított IT Demand Index 81 pontra csökkent, miután májustól júliusig 90 pont felett volt. Az index 20 000 döntéshozó szavazatán alapul, a 100 pont azt jelenti, hogy a vállalatok pontosan a tervezett összeget költötték el az adott hónapban.

"Továbbra is optimisták vagyunk azt illetően, hogy az IT-kiadások tovább emelkednek 2004-ben, de természetesen a mostanihoz hasonló eredmények miatt körültekintően kell kezelni az újabb adatokat" -- mondta Martin Reynolds, a Gartner elemzője. "A felmérés mindenesetre arra utal, hogy egyelőre nem indult el az IT-szektor fellendülése."

Az index visszaesése mögött a kis- és nagyvállalatok kiadásainak csökkenése áll, míg a középvállalatok IT-kereslete erős maradt. A nagyvállalatok keresleti indexe a júliusi 89 pontról 85 pontra esett vissza augusztusban, míg a kisvállalatok körében 79 pontról 72 pontra csökkent az index.

A nagyvállalatok IT iránti érdeklődését többek között a lassú globális gazdasági fellendülés is visszaveti. A kisvállalatokat pedig valószínűleg az nyugtalanítja, hogy az USA-ban lényegében nem emelkedik a foglalkoztatottság, ez talán az egyetlen rossz hír az egyébként jól alakuló amerikai fellendülésben. A kisvállalatok gyakran magánszemélyek kezében vannak és általában nyugtalanabbak a negatív gazdasági hírekkel kapcsolatban.

Ezzel szemben a középvállalatok IT-kiadásai továbbra is jól alakulnak, a keresleti index az utóbbi öt hónap során 95 pontról 97 pontra emelkedett. A középvállalatok általában az amerikai gazdaságra összpontosítanak, márpedig ez -- a foglalkoztatottságot leszámítva -- a legfőbb gazdasági mutatók szerint egyértelműen növekszik.

Az elemzők szerint a gazdaság egészének az év hátralévő részében nyújtott teljesítménye határozza meg a 2004-es IT-kiadások alakulását. "A vállalatok csak akkor fognak technológiára költeni, ha bíznak abban, hogy jövőre növekedni fognak" -- mondta Reynolds.

Több potenciális tényező vetheti vissza a vállalatvezetők optimizmusát: gyenge fogyasztói kiadások az ünnepi szezonban, a foglalkoztatottság stagnálása és a globális gazdasági fellendülés hanyatlása. A szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy az Irak megszállása miatt növekedő amerikai deficitnek várhatóan nem lesz nagy hatása az IT-kiadásokra.

A hadikiadások egyébként éppen hogy növelték az IT-keresletet: az USA második negyedéves GDP-növekedéséhez részben ez is hozzájárult. "Irak többé nem számít globális bizonytalansági tényezőnek" -- véli Reynolds.

A középvállalatok IT-piacán különösen erősek voltak a pénzügyi vállalatok és az egészségügyi szolgáltatók kiadásai. A legegészségesebb IT-szektor a szolgáltatás és a hálózati/távközlési terület volt. Több vállalat a költségvetést meghaladó összeget költött e technológiákra.

Megjegyzés: mint minden százalékos mutató alakulásánál, ezúttal is figyelembe kell venni azt, hogy a számítás alapjának változása is hatással van a tényleges történésekre. A Gartner felmérésének esetében előfordulhat ti. az, hogy bár csökken az IT-keresleti index, a valóságban mégis emelkednek az IT-kiadások abban az esetben, ha az adott hónapra tervezett költségvetés nagyobb mértékben emelkedik, mint amennyivel az index csökken. Ezért érdemes óvatosan fogadni a levont következtetéseket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról