Szerző: roberto

2003. szeptember 11. 10:00

Elkészült a GNOME grafikus munkakörnyezet 2.4-es kiadása

A GNOME grafikus munkakörnyezet fejlesztői tegnap közzétették

A GNOME grafikus munkakörnyezet fejlesztői tegnap közzétették a környezet 2.4-es kiadását. Az új GNOME több újdonsággal is szolgál a felhasználók számára, a bejelentés szerint tizenegy programmal bővült a környezet és több mint száz, a felhasználók által kért módosítás került be a végleges változatba. A GNOME új, egyszerűsítő irányvonalnak megfelelően eltűnt egy-két opció a panelről, vagy más lehetőségekkel egybevonták őket. A rendszer szerves része lett a Nautilus fájlkezelő néhány kiegészítése, ezek közül az egyik a CD-írás támogatása közvetlenül a Nautilusból. A környezet szerkesztőprogramja, a Gedit sokkal kezesebb lett, beállítható például, hogy milyen karakterkódolással mentenénk a szövegeket, és a riválisok után bizony éveket késve, de végre a Geditben is megjelent a szintaxiskiemelés. A Control Centerben felbukkant az új XFree86 RanR bővítésének támogatása, így már GNOME alatt is lehet disztribúciófüggetlen módon felbontást váltani.

A környezetet teljessé tevő alkalmazások közül a fejlesztők lecserélték a leginkább használhatatlanokat. Teljesen friss és komolyabb tudású számológéppel, valamint egy eddig ismeretlen, GPDF nevű PDF-olvasóval, az Xpdf GNOME 2-re portolt változatával találkozhat a felhasználó. A legfontosabb változás azonban a Mozilla-alapú Galeon webböngésző kidobása a GNOME-ból, helyét a szintén Mozillára épülő, ám könnyebben kezelhető Epiphany vette át.

A GNOME számos Unix rendszeren működésre bírható, a különféle Linuxokon kívül a Solarison, HP-UX-on, BSD-ken és az Apple új operációs rendszereinek az alapjául szolgáló Darwinon is. A 2.4-es kiadás forráskódját a gnome.org-on feltüntetett tükörszerverek valamelyikéről tölthetjük le, a környezet minden bizonnyal az ősszel megjelenő új Linux-disztribúciók egyik fontos újdonsága lesz. Az Ars Technica ismertetője szerint a 2.4-es GNOME megjelenésével végre kimondható, hogy megérett az először tavaly júniusban kiadott GNOME 2 platform.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról