Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 10. 08:57

Michael Dell: enyhe növekedés várható a PC-iparban

Michael Dell
Michael Dell
Michael Dell, a Dell Inc. elnök-vezérigazgatója közölte, hogy az év hátralévő részében a PC-ipar enyhe növekedésére számít. A technológiai szektor közel három éves visszaesése után végre elkezdődhet a várva várt fellendülés.

"A piac egészének enyhe növekedése valójában immár négy negyedéve tart" -- mondta Dell a San Francisco-i OracleWorld rendezvényen. "A második félévben várhatóan folytatódik az enyhe növekedés."

A múlt héten elektronikai kiskereskedelmi láncok és elemzők egyaránt úgy vélekedtek, hogy a rendkívül fontos iskolai szezonban erősek voltak a PC-eladások, egyesek szerint két éve nem látott forgalomnövekedésre van kilátás.

A Best Buy, az USA legnagyobb fogyasztói elektronikai áruházláncolata közölte, hogy az augusztus 30-án zárult második pénzügyi negyedévben a nyereség meghaladta a Wall Street előrejelzéseit, ami mögött jórészt az erős PC-forgalom állt.

A múlt héten a Merrill Lynch felemelte PC-forgalom előrejelzését, hivatkozva az erős iskolai szezonra. A Merrill immár arra számít, hogy a PC-eladások 4 százalékkal emelkednek az idén és 8 százalékkal jövőre -- korábban 1 százalékos visszaesést vártak 2003-ra és 2 százalékos növekedést 2004-re.

Ezzel együtt Dell elmondta, hogy a vállalatvezetők továbbra is óvatosak a technológiai kiadásokkal kapcsolatban. "Sok nagyvállalat arra vár, hogy emelkedjen a nyereség és csak ezután hajlandóak befektetni az infrastruktúrába."

Dell megjegyzései egybeesnek sok más high-tech cég vezetőinek véleményével. Craig Barrett, az Intel elnök-vezérigazgatója augusztus végén úgy nyilatkozott, hogy egyelőre korai lenne a félvezetőipar és az informatikai piac tartós fellendüléséről beszélni.

A Dell, a világ első számú PC-gyártója augusztusban tette közzé negyedéves pénzügyi eredményeit, a cég egymás után öt negyedéve ér el növekvő nyereséget, és továbbra is gyorsabban nő, mint a PC-ipar egésze. Dell akkor elmondta, hogy a vállalatvezetők kilátásai enyhén javulnak az IT-kiadások három éve tartó visszaesése után, bár azt is hozzátette, hogy a javulást nem lehet túlzottan erősnek nevezni.

A Round Rock (Texas) központú vállalat asztali PC-, laptop PC- és szervereladásai átlagosan 27 százalékkal emelkedtek az előző év hasonló időszakához képest, ez gyorsabb az ipar egészének növekedésénél, egyértelmű, hogy a Dell tovább növeli piaci részesedését a riválisok kárára.

Az augusztus 1-én zárult második pénzügyi negyedévben a Dell nettó nyeresége 621 millió dollár (részvényenként 24 cent) volt, szemben az egy évvel korábbi 501 millió dolláros (részvényenként 19 centes) profittal.

Dell azt is hangsúlyozta, hogy a cég nemcsak az USA-ban, de a nemzetközi piacokon is folytatja jó szereplését. A vállalatvezető közölte, hogy a legutóbbi negyedévben a cég kínai forgalma 71 százalékkal emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról