:

Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 10. 19:02

A Samsung Electronics a memóriagyártás növelését tervezi

A Samsung Electronics, a világ legnagyobb memóriagyártója kedden bejelentette, hogy 432 millió dollárt fektet a termelés növelésébe. A szakértők attól tartanak, hogy az egyébként is gondokkal küszködő iparágban hamarosan túltermelés áll elő.

A Samsung Electronics, a világ legnagyobb memóriagyártója kedden bejelentette, hogy 432 millió dollárt fektet a termelés növelésébe. A szakértők attól tartanak, hogy az egyébként is gondokkal küszködő iparágban hamarosan túltermelés áll elő.

A három éve tartó visszaesés után a legnagyobb memóriagyártók bíznak az IT-szektor fellendülésében és az utóbbi időben nagy befektetési terveket jelentettek be, amelyek célja új technológiák bevezetése, és ezáltal a költségek csökkentése. A Samsung az egyetlen jelentős memóriagyártó a világon, amely a jelenlegi viszonyok között is nyereséges.

"A Samsung 432,4 millió dollárt költ új gyártósorokra a DRAM és a flash memória chipek termelésének növelése érdekében" -- közölte a cég. A most bejelentett befektetés a vállalat által az idei évre tervezett 5,8 milliárd dolláros tőkeberuházáson felül értendő. A vállalat szóvivője azt is elmondta, hogy az összeget idén és jövőre költik el.

A döntést azután hozta meg a dél-koreai vállalatóriás, hogy a német Infineon Technologies -- a világ harmadik legnagyobb memóriagyártója -- a múlt héten bejelentette, hogy a következő két évben mintegy 2 milliárd dollárt költ a tajvani Nanya Technologyvel alapított közös vállalatra.

A Samsung és az Infineon a 300 milliméteres wafereket feldolgozó üzemek arányának jelentős növelését tervezi, mivel így lényegesen csökkennek a termelés költségei. A Samsung tőkeberuházásai az utóbbi időben általában meghaladták a többi vezető DRAM-gyártó -- az amerikai Micron Technology, az Infineon és a dél-koreai Hynix Semiconductor -- ilyen jellegű kiadásait.

A Samsung részesedése a DRAM-piacon mintegy 30 százalék. A szakértők szerint a kisebb riválisok esélyei egyre romlanak, mivel kénytelenek késleltetni befektetési terveiket, ha az IT-fellendülés a vártnál lassabb lesz. Az elemzők szerint a Samsung várhatóan saját forrásból fedezi a befektetést, mivel a tavalyi rekordnyereség után 5,1 milliárd dollár készpénztartaléka van a cégnek.

A Samsung részvényárfolyama kedden 2,33 százalékkal 395,21 dolláros rekordszintre emelkedett a szöuli értéktőzsdén. A cég piaci értéke jelenleg mintegy 63 milliárd dollár, ezzel az ország első számú vállalata és egyben (Japánt figyelmen kívül hagyva) Ázsia legnagyobb értékű technológiai részvénye is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.