Szerző: roberto

2003. szeptember 9. 09:49

A Microsoftnak nem tetszik a Windows leváltására tervezett ázsiai operációs rendszer ötlete

[Australian IT, Reuters] Az elmúlt héten Japán, Kína és Dél-Korea

[Australian IT, Reuters] Az elmúlt héten Japán, Kína és Dél-Korea miniszteri szintű tárgyalásain szóba került egy olyan közösen fejlesztett, nyílt forráskódú szoftverekre (akár a Linuxra is) épülő operációs rendszer erőteljes támogatása, amellyel gyengíthető lenne a Microsoft Windows piaci pozíciója. Az említett országok aggódnak a szoftverpiac koncentráltsága miatt, amelynek az utóbbi hetek tanúsága szerint komoly biztonsági vonatkozásai is vannak. Az ügyben a hónap közepén, az újabb miniszteri szintű egyeztetések során születik döntés, és amennyiben elindul az ázsiai Windows rivális fejlesztése, a jövőben a három ország hivatalai várhatóan erre a rendszerre fognak átállni.

Tom Robertson, a Microsoft tokiói, kormányzati ügyekkel foglalkozó vezetője a Reutersnek elmondta, hogy cége "inkább a piacra bízná azt a döntést, hogy kik a szoftveripar legjobbjai", és ellenezte a kormányzati szintű beavatkozást. Robertson kiemelte, hogy a Microsoft eddig közvetlen és nyílt kapcsolatban volt a japán kormányzattal a szoftverbiztonsági, illetve a szabványokat és a jövőbeni fejlesztéseket érintő kérdésekben.

A japán számítógépipar, amely olyan globálisan is jelentős vállalatokra épül, mint a Sony Corp., a Matsushita Electric Industrial Co. Ltd. és az NEC Corp. már régóta keresi a Windows alternatíváját, állításuk szerint ugyanis a redmondi szoftvercég túlságosan nagy befolyást gyakorol a PC- illetve az elektronikai iparra. A japán médiában olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a kormány 1 milliárd jent, azaz több mint 19 milliárd forintnak megfelelő összeget költene a projektre, és támogatná a japán elektronikai gyártók által létrehozandó nyílt forráskódú fórum felállítását is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról