Szerző: roberto

2003. szeptember 9. 00:44

Megjelent az UHU Linux tűzfal változata

Az UHU-Linux Kft. tegnap adta ki az UHU Linux 1.0 Tűzfal

[HWSW] Az UHU-Linux Kft. tegnap adta ki az UHU Linux 1.0 Tűzfal változatát, a rendszer azonban csak a nevében hasonlít az áprilisban megjelent UHU Linux 1.0 Office rendszerhez, a két kiadás célja és közönsége is más. Míg az Office változat inkább az otthoni felhasználóknak készült, és alapvetően kliensoldali szoftvereket tartalmaz, addig a tűzfal a szerverek világához és a professzionális felhasználókhoz áll közelebb. A friss, a Debian Linux Sarge nevű tesztváltozatára épülő rendszer telepítőkészlete a www.uhulinux.hu oldalon feltüntetett letöltőhelyekről szerezhető be, a telepítőkészletet tartalmazó ISO fájl mérete 133 MB.

A feltelepített UHU tűzfal rendkívül puritán, valóban csak a legszükségesebb eszközöket tartalmazza, grafikus felület nélkül. A rendszer telepítője az Office változatot ismerők számára nem szolgál újdonságokkal, de csak a legfontosabb beállításokat végezhetjük el a telepítés során (partícionálás, felhasználók létrehozása, bizonyos hálózati interfészek beállítása), a számítógépre felmásolandó csomagok összetételén nem változtathatunk.

A rendszer a FreeSWAN (IPSec) és a GRSecurity patchekkel ellátott 2.4.20-as kernelre és a 2.3.1-es glibcre épül, a tűzfal funkciókról az IPTables 1.2.8, illetve a magyar fejlesztésű Zorp moduláris alkalmazásszintű tűzfalrendszer 2.0.3-as verziója gondoskodik. A feltelepült csomagok közt az alapvető programokon kívül DNS-szervert (BIND 9.2.2), levelezőszervert (Postfix 2.0.13) és SSH-szervert (OpenSSH 3.6.1) találhatunk, a tűzfal funkciók beállítását pedig két szöveges módú konfigurációs program, az UZI (UHU Zorp Interface) és a ZUI (Zorp User Interface) segíti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról