Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 11. 08:15

A Sharp ultra-hordozható Wi-Fi laptopot dobott piacra

[CNET] A Sharp bejelentette, hogy megkezdte a vezeték nélküli hálózati megoldást nyújtó, ultra-hordozható Actius AV18P laptop értékesítését az USA-ban. Az AV18P kategóriájában az egyik legkönnyebb, legvékonyabb és legolcsóbb notebook.

A hordozható számítógép vastagsága 2,5 cm, súlya 1,7 kg, induló ára pedig 1449 dollár (~ 339 ezer Ft). A laptopban 12,1"-es TFT LCD kijelző van, amelynek maximális felbontása 1024x768. A processzor AMD Athlon XP-M 1800+, a beépített 256 MB DDR SDRAM memória maximálisan 768 MB-ra bővíthető, a merevlemez kapacitása pedig 40 GB. A számítógép beépített 802.11b vezeték nélküli hálózati vezérlővel, 2 USB2.0 porttal, FireWire kapuval, 56 kbps V.90-es faxmodemmel és 100Base-TX/10Base-T hálózati csatolóval rendelkezik.

A laptopban nincs beépített floppymeghajtó, szükség esetén a külső floppy egységet külön kell megrendelni. A beépített akkumulátorral az üzemidő mintegy 2,9 óra, a külön megvásárolható második akkumulátorral pedig körülbelül 5,8 órára emelkedik. A laptopot Windows XP Professional operációs rendszerrel árulják, ezenkívül mellékelik a Norton Antivirus 2003 programot is.

A Sharp vezetői elárulták, hogy bár a cég egyelőre nem játszik túl nagy szerepet az amerikai notebookpiacon, szeretnének egy szeletet kisajátítani szokatlan tervezésű készülékekkel. Márciusban a vállalat két laptopot dobott piacra, az egyik egy 0,95 kg-os notebook, a piacon kapható egyik legkönnyebb hordozható számítógép, a másik egy 2,8 GHz-es Pentium 4 processzorral felszerelt notebook, amelynek különlegessége az, hogy a kijelző fényereje az átlagosnál nagyobb és képe a szokásosnál szélesebb szögben látható.

Az Actius AV18P fel van szerelve CD-R/RW & DVD kombó optikai meghajtóval is. A vállalat közleménye szerint a kiváló DVD képminőség elérése érdekében a számítógépre előre telepítették a sharp-fx szoftvert, amely gyakorlatilag egy szoftvermodul az InterVideo WinDVD lejátszóhoz, amely valós időben, a film jeleneteihez igazodva állítja be a kijelző kontrasztját.

"Az új Actius laptoppal a vállalat folytatja azt a hagyományt, hogy nagy termelékenységet nyújt a mobil felhasználóknak: a rendkívül vékony és könnyű Actius AV18P elérhető áron nyújt kiváló teljesítményt" -- mondta Terry Hanly, a Sharp Systems of America termékmarketing-menedzsere. Az Actius AV18P amerikai értékesítése már megkezdődött, a kiskereskedelmi láncokon kívül az interneten keresztül is megrendelhető a laptop.

A kiemelkedő képességek ellenére a Sharpnak várhatóan nem lesz könnyű dolga az Actius AV18P amerikai értékesítésekor, ugyanis az ultra-hordozható notebookok főként Japánban és kisebb részben Európában népszerűek, az USA-ban egyelőre nem túl nagy a kereslet irántuk, vélekednek a szakemberek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról