Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 4. 11:31

Alkalmazottainak mintegy 10 százalékától válik meg a PeopleSoft

Craig Conway
Craig Conway
[WSJ] A PeopleSoft és a J.D. Edwards integrációs folyamatának egyik lépéseként elbocsátja közel ezer alkalmazottját -- jelentette be egy sajtótájékoztatón Craig Conway, a PeopleSoft elnök-vezérigazgatója tegnap, amikor a J.D. Edwards denveri (CO, USA) főhadiszállásán járt.

A PeopleSoft a múlt héten fejezte be a J.D. Edwards felvásárlását. Craig Conway szerint az egyesülés révén jövőre akár 150-200 millió dollár is megtakarítható. Az elnök-vezérigazgató az akvizíciós ügylet során végig hangsúlyozta, hogy a két vállalat sikere főként az alkalmazottakon múlik ezért nem lesznek komoly mértékű elbocsátások.

Kevin Parker, a PeopleSoft pénzügyi vezérigazgatója közölte, hogy 2004-re várhatóan már csak 11700 alkalmazottja lesz a vállalatnak. Az akvizíciós folyamat során a PeopleSoft rendre egy 13 ezer dolgozót foglalkoztató cég létrejöttéről beszélt, Parker szerint azonban a két vállalat alkalmazottainak száma összesen csak 12500. Ennek alapján a PeopleSoft a közeljövőben 800-1300 dolgozójától, azaz alkalmazottainak mintegy 10 százalékától válik meg.

"Számos kettős feladatkör van, amelyeket konszolidálni tudunk" -- mondta Parker, aki cáfolta hogy az elbocsátások elsősorban a frissen megvásárolt J.D. Edwardsot érintenék. A J.D. Edwards alkalmazottainak száma jelenleg 5 ezer körül van, a PeopleSoftnál közel 8 ezren dolgoznak.

A PeopleSoftnak nem nagyon van más választása az elbocsátásokon kívül. Az akvizíció bejelentésekor Craig Conway közölte, hogy cége akár 80 millió dollárt is megtakaríthat az egyesülés révén. Larry Ellison, a PeopleSoftra ellenséges felvásárlási ajánlatot adó Oracle elnök-vezérigazgatója viccesen közölte, hogy ő már akkor is többet tud megtakarítani, ha megszünteti az ingyenes munkahelyi üdítőitalt a cég dolgozói számára.

A PeopleSoft vezetői úgy vélik, a vállalat az akvizíciós költségek figyelmen kívül hagyásával 2004-ben 84-92 cent részvényenkénti eredményt érhet el. Elemzői prognózisok szerint az önálló PeopleSoft az idén részvényenként 54 centes profitot érhetett volna el. Parker szerint a PeopleSoft tavaly 180 millió dollárra csökkentette költségeit és jó úton halad afelé, hogy működési haszonrését a jelenlegi 13 százalékról 17-18 százalékra növelje annak ellenére, hogy a felvásárolt J.D. Edwardsnál csak egyszámjegyű működési haszonrés várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról