Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 3. 11:54

Kamera és mobiltelefon a PlayStation Portable konzolban

Ken Kutaragi
Ken Kutaragi
Ken Kutaragi, a Sony Computer Entertainment elnöke megerősítette azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a vállalat különféle perifériákat -- például digitális fényképezőgépet és mobiltelefont -- dob majd piacra a PlayStation Portable konzolhoz. "Ez nem csak szórakoztató készülék lesz, hanem kommunikációs eszköz is egyben" -- mondta Kutaragi.

A japán vállalat a napokban kezdi meg a PlayStation Portable fejlesztőkészletek kiszállítását a szoftvercégekhez. A Sony a jövő tavaszi E3 rendezvényen mutatja be a PSP prototípusát, az őszi Tokyo GameShow kiállításon pedig már az első játékokat is láthatja a közönség, a fejlesztőknek tehát közel egy évük lesz az első szoftverek elkészítésére. A PlayStation Portable várhatóan 2004 karácsonyára kerül az üzletekbe.

A hordozható konzol lelke kép darab 32 bites MIPS R4000 processzor lesz, amelyek órajele 333 MHz. A PSP 8 Mbyte beágyazott DRAM-ot tartalmaz, amelynek köszönhetően grafikus teljesítménye megközelíti a PlayStation 2-ét -- véli Kutaragi. A készülékben beépített Wi-Fi vezérlő, infravörös port, valamint USB2.0 csatlakozó is helyet kap.

Amint arról már beszámoltunk, a PSP nem csak játékok futtatására lesz alkalmas, hanem videók és zenék lejátszására is. Ezek élvezetéhez 7.1 csatornás hangvezérlőt épít a készülékbe a Sony, a videók megtekintéséhez pedig 16:9 képarányú, 480 x 272 pixeles felbontású háttérvilágításos TFT LCD kijelző áll majd a felhasználók rendelkezésére.

A hordozható konzol az MP3 formátum mellett a Sony saját, ATRAC eljárással tömörített állományait is képes lesz megszólaltatni. A PSP a Sony által kifejlesztett Universal Media Disc (UMD) lemezeket kezeli, amely 60 milliméter átmérőjű és 1,8 Gbyte adat tárolására alkalmas.

Kutaragi szerint a PlayStation Portable rendkívül bonyolult másolásvédelmi mechanizmussal rendelkezik majd. Noha a Sony Computer Entertainment elnöke részleteket nem árult el, azonban felhívta a figyelmet arra, hogy mivel a PSP egyben médialejátszó is, ezért nem csak a játékfejlesztők, hanem a zenekiadók és a filmstúdiók szempontjából is kulcskérdés a tartalmak biztonsága.

"Számos különféle védelem lesz beépítve már magába a lemezbe is" -- mondta Kutaragi, aki rámutatott, hogy a PSP rendkívül fejlett hardveres másolásvédelemmel rendelkezik majd. "A szoftverkalózkodás nem jelent gondot, ha a védelmi rendszer olyan bonyolult, mint amilyet elterveztünk."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról