:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 3. 11:26

Jövő héten érkezik a Deerfield magos Itanium 2 processzor

Intelhez közeli források szerint a vállalat szeptember 8-án jelenti be hivatalosan Deerfield magos Itanium 2 processzorát. Az alacsony feszültségű Itanium 2 chipet a vállalat kétprocesszoros szerverekbe és munkaállomásokba szánja. Az Intel korábbi bejelentése szerint a Deerfieldet kimondottan az IA-32 Execution Layer technológiához optimalizálták.

Intelhez közeli források szerint a vállalat szeptember 8-án jelenti be hivatalosan Deerfield magos Itanium 2 processzorát. Az "alacsony feszültségű Itanium 2" chipet a vállalat kétprocesszoros szerverekbe és munkaállomásokba szánja. Az Intel korábbi bejelentése szerint a Deerfieldet kimondottan az IA-32 Execution Layer technológiához optimalizálták.

Az IA-32 Execution Layer szoftver az Intel szóvivőjének elmondása szerint egy olyan szoftver, amelyet az operációs rendszerbe kell beépíteni és amely gyakorlatilag egy IA-32 processzor emulációját végzi el IA-64 platformon. Az Intel a Microsoft mellett több Linux-disztribútorral is együttműködik a fejlesztésben. A Microsoft a Windows Server 2003 Service Pack 1 bétaprogram résztvevőinek bevonásával végzi el a technológia végső tesztelését.

Amint az ismert, az Intel 64 bites Itanium processzorcsaládját a kezdetektől fogva úgy tervezték, hogy alkalmas legyen a 32 bites alkalmazások futtatására, azonban az x86 szoftverek jelenleg csak igen lassan működnek az Itaniumon. Az IA-32 Execution Layer új változatának alkalmazásával a 32 bites szoftverek olyan sebességgel futhatnak az 1,5 GHz-es Itanium 2-n, mint egy 1,5 GHz-es Xeon MP-n.

A chipgyártó vállalat képviselője azonban hangsúlyozta, hogy az Intel továbbra is kitart az IA-64 utasításkészlet-architektúra mellett és arra buzdítja a fejlesztőket, hogy használják ki a benne rejlő lehetőségeket. "Az Itanium elsősorban 64 bites alkalmazások futtatására készült" -- mondta a cég szóvivője.

Az elsősorban négy- vagy több processzort tartalmazó szerverekbe szánt Madisonnal (1,5 GHz, akár 6 Mbyte L3 cache) szemben a Deerfield várhatóan csupán 1 GHz-es órajelen üzemel és 1,5 Mbyte harmadszintű gyorsítótárral rendelkezik. A chipet 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártja az Intel. A processzor listaára 774 dollár körül lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.