Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 2. 10:27

Grafikus chipek serege mutatkozik be a Computexen

Az új generációs NVIDIA és ATI grafikus processzorokon kívül az őszi Computex kiállításon debütál az XGI Graphics és a VIA legújabb videochipje is. A Computexet szeptember 22-26. között rendezik Tajpejen. A HWSW a helyszínről tudósítja olvasóit.

Az új generációs NVIDIA és ATI grafikus processzorokon kívül az őszi Computex kiállításon debütál az XGI Graphics és a VIA legújabb videochipje is. A Computexet szeptember 22-26. között rendezik Tajpejen. A HWSW a helyszínről tudósítja olvasóit.

A hírek szerint szinte bizonyos, hogy az NVIDIA ezen a kiállításon jelenti be NV36 és NV38 grafikus chipjeit. Az NV38 a vállalat új csúcskategóriás videochipje lesz, az NV36-ot pedig "átlagfelhasználóknak" szánja majd a cég. Az NV38-cal kapcsolatban egyelőre semmiféle információ nem látott napvilágot, az NV36-nak azonban számos paramétere ismert.

Az NV36 (GeForce FX 5700) az NV31-et (GeForce FX 5600) hivatott leváltani az NVIDIA termékpalettáján. Újdonsága, hogy elődjével ellentétben a versenyképes GeForce FX 5900 architektúrára épül. A lapka 82 millió tranzisztorból áll, 0,13 mikronos csíkszélességgel készül, mégpedig az IBM üzemében, nagyobb testvéréhez hasonlóan 256 bites memóriabuszt használ, ám azzal ellentétben csupán 4 renderelő futószalagot tartalmaz. Egy kiszivárgott anyag szerint grafikus processzor 500 MHz-es órajelen üzemel majd, 1 GHz-es DDR memóriachipek társaságában.

Egyelőre nem biztos, hogy a ATI is a Computexen mutatja be új chipjeit, azonban szakértők szerint a vállalat aligha hagy ki egy ilyen lehetőséget a termékbejelentésre. Az ATI várhatóan a csúcskategóriás R360-ról és a középkategóriás RV360-ról is fellebbenti a fátylat. A jelenlegi hírek szerint az R360 csupán az R350 (Radeon 9800) finomhangolt, magasabb órajelre képes változata, az RV360 pedig az RV350 (Radeon 9600) utódja.

Ha hihetünk a pletykáknak, az RV360-ra épülő videokártyák háromféle kivitelben kerülnek a boltokba. A "Thunder Storm" néven fejlesztett csúcsváltozat 450 MHz-nél is gyorsabb videochipet és 800 MHz-es effektív órajelű DDR memóriát tartalmaz majd. Egyes információk szerint nem kizárható, hogy a Thunder Stormon GDDR2 szabványú chipekkel találkozhatunk. A memória mérete 128 Mbyte, a memóriabusz pedig 128 bit széles lesz.

A középkategóriás "Thunderhead" kártyán 450 MHz-es grafikus chip kap helyet, a 128 Mbyte DDR memória effektív órajele pedig 700 MHz lesz. Az alsó kategóriás "Rainbow" kártyán a videochip órajele szintén 450 MHz lesz, a memória mérete azonban 256 Mbyte, órajele pedig 550 MHz. Mindhárom kártyán lesz VGA-, DVI- és TV-kimenet, a "Thunder Storm" és a "Rainbow" azonban videobemenettel is rendelkezik majd.

Szintén a Computexet választotta új termékeinek bejelentésére az XGI Graphics. A SiS leányvállalatának új processzorcsaládja teljesen új architektúrára épül és jelentős újításokat tartalmaz a még a SiS által kifejlesztett Xabre termékcsaládhoz képest. A termékbemutatók egyben az új márka bevezetésének első állomásai is lesznek, a új grafikus processzoroknak azonban egyelőre csupán a kódnevei (XG40, XG41 és XG42) ismertek.

A legnagyobb ázsiai informatikai szakvásáron mutatkozik be az S3Graphics új reménysége, a DeltaChrome. A nagynevű riválisokhoz hasonlóan az S3 is minden piaci szegmens igényeit igyekszik kielégíteni új termékeivel.

Amint arról korábban beszámoltunk, a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott, körülbelül 45 millió tranzisztorból álló, DirectX 9-kompatibilis DeltaChrome grafikus processzor 8 pixel futószalaggal rendelkezik, és támogatja a Vertex Shader 2.0+ és Pixel Shader 2.0+ funkciókat. A csúcskategóriás modell a tervek szerint 300-350 MHz-es sebességen üzemel majd 300 MHz-nél gyorsabb DDR memóriachipek társaságában. A lapka 128 bites memóriavezérlővel rendelkezik, és maximálisan 256 Mbyte memóriát támogat.

Emellett a Chromotion Programmable Video Engine programozható dekódernek köszönhetően nem csupán a DVD-lejátszáshoz szükséges hardveres iDCT- és Motion Compensation-támogatást vállalhatja át, hanem MPEG-4, Windows Media és egyéb videokodekek hardveres gyorsítására is képes. A chipbe integrált videoenkóder HDTV tartalmak megjelenítését is támogatja, így akár 1080 soros megjelenítés is elérhető, sőt progresszív kijelzők meghajtására is képes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról