Szerző: roberto

2003. augusztus 28. 16:37

Folyamatos tiltakozások az európai szoftverszabadalmak ellen

[Research In Europe, ZDNet, FFII] A Szabad

[Research In Europe, ZDNet, FFII] A Szabad Információs Infrastruktúráért Alapítvány (Foundation for a Free Information Infrastructure, FFII) szervezésében az európai szoftverszabadalmak ellenzői tegnap Brüsszelben utcai tiltakozáson vettek részt. A protestálók "A szoftverszabadalmak véget vetnek a hatékony szoftverfejlesztésnek", "Innovációt, nem pereskedést!" transzparensekkel vonultak fel.

A tiltakozás érdekessége, hogy nemcsak Brüsszelben, hanem az egész világon érezhető volt a hatása, ugyanis tegnap óta több mint hatszáz weboldal látogatója olvashatja az FFII által javasolt üzenetet, amely arra hívja fel a többségükben szabad szoftvereknek otthont adó oldalak vendégeinek a figyelmét, hogy szeptember elsején, azaz jövő hétfőn fog szavazni az Európai Parlament a szoftverszabadalmak kérdésében, és a képviselők egy olyan tervezetet készülnek elfogadni, amely jelentősen kibővíti a szabadalmi oltalom alá helyezhető algoritmusok körét, így bizonytalan helyzetbe hozhatja az egyre népszerűbb nyílt forráskódú szoftverek fejlesztőit.

A webes tiltakozásban részt vevő site-ok közt találjuk a népszerű grafikus munkakörnyezetek fejlesztésének otthont adó GNOME.org-ot és KDE.org-ot, a Microsoft .NET keretrendszerének nyílt forráskódú, linuxos implementációjával foglalkozó Mono Projektet (www.go-mono.org), vagy éppen a világ legjobb és leggyakrabban használt webszerszoftverét kifejlesztő Apache Software Foundationt (www.apache.org).

A tegnapi tiltakozásokat megelőzően, a hét elején több nagy európai egyetem összesen tizenkét gazdasági szakértője nyílt levélben arra kérte az Európai Parlamentet, hogy a szoftverszabadalmak kérdését is szabályozó direktívát a jelenlegi formájában ne fogadják el, mert az súlyosan hátráltatná az európai innovációt, növekedést és versenyképességet, illetve hátrányos helyzetbe hozná a szoftverekkel foglalkozó kis- és középvállalatokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról