Szerző: Ady Krisztián

2003. augusztus 18. 18:57

A kínai kormány blokkolja a külföldi szoftverek használatát

[News.com] Egy új házirend alapján a kínai kormányhivatalok és minisztériumok csak és kizárólag hazai szoftverekre frissíthetnek a közeljövőben, új szoftverbeszerzéseik során. Az Állami Tanács döntése a kormány több százezer számítógépéről tüntetheti el a Microsoft operációs rendszereit és Office alkalmazásait az elkövetkezendő években. Gao Zhigang, a Tanács egyik tagja szerint az új házirend az év végén lép életbe.

[News.com] Egy új "házirend" alapján a kínai kormányhivatalok és minisztériumok csak és kizárólag hazai szoftverekre frissíthetnek a közeljövőben, új szoftverbeszerzéseik során. Az Állami Tanács döntése a kormány több százezer számítógépéről tüntetheti el a Microsoft operációs rendszereit és Office alkalmazásait az elkövetkezendő években. Gao Zhigang, a Tanács egyik tagja szerint az új házirend az év végén lép életbe.

A kínai szoftverfejlesztők által készített WPS Office 2003 irodai szoftvercsomagot bemutató konferencián Gao elmondta, hogy a kormányzat a jövőben csak hazai operációs rendszerrel és alkalmazásokkal telepített számítógépeket fog vásárolni. A speciális igények kielégítéséhez szükséges külföldi szoftverek beszerzéséhez különleges kérvényt kell majd benyújtani.

Az új házirendnek köszönhetően a kormányhivatalok felhasználói szinte 100 százalékban hazai szoftvereket fognak alkalmazni. Jelenleg csupán a számítógépek egyharmadán fut hazai készítésű alkalmazás, operációs rendszer. Gao szerint a lépéssel nem csak a hazai szoftveripar védhető, hanem az információs biztonság is növelhető.

A külföldi szoftverek részleges kitilása pozitív hatással lehet a kínai szoftvercégekre, a hazai szoftverfejlesztésre. A kínai Kingsoft közel 90 százalékos részesedéssel rendelkezett a szövegszerkesztők piacán, míg a Microsoft Word 1990-es kínai megjelenése után szinte a teljes piaci részesedését elveszítette.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.