Szerző: Barna József

2003. augusztus 11. 16:52

Műanyag memóriákon dolgozik az AMD

[SBN] A múlt héten derült fény arra, hogy az AMD az év elején mindenfajta hírverés nélkül felvásárolta a Coatue Corporation t. A vállalat olyan gyors, rendkívül nagy kapacitású, nem felejtő memóriákat fejleszt, amelyek nem szilíciumból, hanem a jóval olcsóbb és egyszerűbben megmunkálható polimerből készülnek.

[SBN] A múlt héten derült fény arra, hogy az AMD az év elején mindenfajta hírverés nélkül felvásárolta a Coatue Corporationt. A vállalat olyan gyors, rendkívül nagy kapacitású, nem felejtő memóriákat fejleszt, amelyek nem szilíciumból, hanem a jóval olcsóbb és egyszerűbben megmunkálható polimerből készülnek.

A vállalat, melynek támogatói között szerepelt korábban az AMD, a felvásárlás óta az AMD és a Fujitsu flashmemória-gyártó vegyesvállalatának, a FASL LLC-nek a részeként működik tovább. A Coatue technológiájával, amennyiben megvalósíthatónak bizonyul, a számítógépekben és mobil eszközökben használt mindenfajta memória helyettesíthető lesz majd, idővel akár a merevlemez is. A vállalat víziójában olyan eszközök szerepeltek, mint az azonnal -- az operációs rendszer hosszadalmas betöltődése nélkül -- rendelkezésre álló számítógépek vagy az egyetlen chipből álló PC-k.

Tavaly Andrew Perlman, a Coatue elnök-vezérigazgatója -- aki az év eleje óta a FASL LLC egyik vezetője -- úgy nyilatkozott, hogy a vállalata elkészült a 256 kbit tárolására képes polimer memóriák prototípusaival, és 2002 végére tervezte az egy megabites lapkák elkészítését. A tapasztalatok azt mutatták, állította, hogy a technológia problémamentesen gyártható.

Hasonló technológián dolgozik az Intel is. A vállalat már 1998-ban támogatta a polimer memóriákat fejlesztő svéd Thin Film Electronics laboratóriumot. Utóbbi anyavállalata, az Opticom ASA azonban éppen a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy nehézségek merültek fel a sorozatgyártás során, így több hónapos csúszás várható az ütemtervek megvalósításában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról