Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. július 29. 09:32

Példátlanul magas versenybírsággal sújtották a mobilszolgáltatókat

Példátlanul magas, 360 millió forintos bírsággal sújtotta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a hazai mobilszolgáltatókat. A versenytanács mintegy másfél éven keresztül zajló eljárás és ágazati vizsgálat után tegnap hirdette ki ítéletét, melyben versenytorzításra alkalmasnak minősítette a mobilszolgáltatók közti összekapcsolási szerződéseket, és a Westelt 210, a Pannont pedig 150 millió forintos büntetéssel sújtotta.

[HWSW] Példátlanul magas, 360 millió forintos bírsággal sújtotta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a hazai mobilszolgáltatókat. A versenytanács mintegy másfél éven keresztül zajló eljárás és ágazati vizsgálat után tegnap hirdette ki ítéletét, melyben versenytorzításra alkalmasnak minősítette a mobilszolgáltatók közti összekapcsolási szerződéseket, és a Westelt 210, a Pannont pedig 150 millió forintos büntetéssel sújtotta.

A GVH nem rótt ugyan ki bírságot a szolgáltatóra, ám elmarasztalta a Vodafone-t. Szintén vizsgálta a versenyhivatal a Westel Rádiótelefon Kft. (0660) és a Matáv piaci magatartását, ám a két szolgáltatót végül nem marasztalta el a mobil-mobil és a vezetékes-mobil viszonylatokban kötött összekapcsolási szerződések ügyében (a szolgáltatók magatartását az 1998-2001 közti időszakra vonatkozóan vizsgálta a GVH).

A GVH álláspontja szerint a szolgáltatók összekapcsolási szerződéseinek három pontja is alkalmas volt versenytorzításra : ezekben a szerződésekben kifejtették a szolgáltatók, hogy a mobil-mobil hívások végződtetési díja nem lehet magasabb a vezetékes-mobil díjainál, továbbá a mobil-mobil végződtetések nem haladhatják meg a vezetékes-mobil közti díjak 40 százalékát, valamint a vezetékes-mobil díjak módosításakor értesítik egymást a mobilszolgáltatók.

A GVH hangsúlyozta: a korábbi sajtóhírekkel szemben nem nyert megállapítást, hogy a mobilszolgáltatók kartellszövetséget kötöttek volna. A szolgáltatók titkolt összejátszása sem nyert bizonyítást, hiszen a szerződések nyilvánosak voltak, azok megkötésére jogszabály kötelezte a vállalatokat.

A három mobilszolgáltató mindegyike igen élesen -- nem egy esetben ingerülten -- tiltakozott a megállapítás és a bírság ellen. A Westel és a Pannon vezetői valószínűsítették, hogy bíróságtól kérik majd a döntés felülvizsgálatát (egyelőre még nem kapták kézhez a versenytanács döntésének írásos változatát a szolgáltatók). A tiltakozók a bizonyítékok hiányával, a feltételes mód használatával és az összekapcsolási szerződések mondatainak rosszindulatú félremagyarázásával vádolják a versenyhivatalt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról