:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 24. 13:03

AMD processzorra épülnek Kína szuperszámítógépei

Az AMD bejelentette, hogy az Intellel szemben elnyerte a kínai kormány megbízását egy szuperszámítógép processzorainak szállítására.

Az AMD bejelentette, hogy az Intellel szemben elnyerte a kínai kormány megbízását egy szuperszámítógép processzorainak szállítására.

A pekingi Intelligens Számítógépes Rendszerek Nemzeti Kutatóközpontja, valamint a Dawning Information Industry Co. által indított Red Grid program első gyümölcse a Dawning 4000A nevű szuperszámítógép lesz, amely elkészültekor 10 TeraFLOPS számítási teljesítményével a világ egyik leggyorsabb rendszere lesz és. A Dawning 4000A egy 2192 darab AMD Opteron processzorból álló fürt lesz.

Az AMD szóvivője közölte, hogy a program keretében megvalósítandó többi szuperszámítógép is AMD processzorokat tartalmaz majd. A később megépítendő rendszerekről, az AMD és a kínai kormány közötti megállapodás pénzügyi részleteiről a szóvivő nem árult el részleteket, mint ahogy azt sem közölte, hogy a Dawning 4000A-t milyen feladatok elvégzésére használják majd.

Az AMD már korábban is elért egy jelentős sikert a szuperszámítógépek területén: tavaly októberben a Cray bejelentette, hogy egy 16 ezer Opteron processzort tartalmazó rendszer szállít az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának nukleáris biztonságért felelős kutatólaboratóriuma részére. A Red Storm kódnevű gépet összeállító Cray egyedi technológiát fejleszt a rendszer fürtözésére.

A Red Storm csúcsteljesítménye a közlemény szerint kezdetben 40 billió művelet lesz (teraOPS) másodpercenként, noha az architektúra többszáz teraOPS-ig skálázható. A csomópontokat HyperTransport alapú, nagy sávszélességű hálózat köti majd össze. A várakozások szerint a Red Storm számítási teljesítménye legalább hétszer nagyobb lesz, mint a Sandia által jelenleg használt ASCI Redé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.