Szerző: roberto

2003. július 23. 19:33

Az SCO Group szerint a Linux-felhasználóknak licencet kell vásárolniuk

Korábbi híreinkben már beszámoltunk arról, hogy a UnitedLinux

Korábbi híreinkben már beszámoltunk arról, hogy a UnitedLinux csoport tagja, a tavaly Caldera Internationalből SCO Grouppá átnevezett utahi székhelyű szoftvercég március első napjaiban keresetet nyújtott be az IBM ellen, amelyben a szakmai titkok illetéktelen felhasználásával, szerződésszegéssel, versenyellenes magatartással, az SCO érdekeltségeibe való jogellenes beavatkozással vádolja az IBM-et, és úgy látja, hogy az IBM a Linuxos stratégiájával mindent megtett a kereskedelmi UNIX rendszerek ellehetetlenítéséért.

Miközben a nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó cégek, fejlesztők, sőt az SCO korábbi partnerei is számos alkalommal kérték az SCO Groupot a kérdéses kódrészletek pontos bemutatására, annak érdekében, hogy az esetleges szellemi tulajdonnal kapcsolatos problémákat minél gyorsabban elháríthassák, az SCO Group minden megtesz a részletek visszatartásáért, hogy abból tőkét kovácsolhasson magának: az ügy kezdete óta az SCO részvényárfolyama kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de folyamatosan növekszik.

A cég korábban az SCO szellemi tulajdonát tartalmazó Linux kód használatának jogi következményeire figyelmeztető levelet küldött a világ 1500 legnagyobb vállalatának, majd június közepén egyoldalúan felbontotta azt az IBM-mel kötött szerződést, amelynek alapján a Kék Óriás a Unix System V-re épülő rendszereket, köztük a jelentős részben IBM-fejlesztésű AIX operációs rendszerét forgalmazhatja.

A 2003 tavaszáig Linux-disztribútorként is jegyzett SCO Group legújabb lépése egy olyan Linux-felhasználóknak szánt licenccsomag bejelentése volt, amelynek megvásárlásával az egyes Linux-felhasználók mentesülhetnének az SCO Group kilátásba helyezett esetleges jogi lépései alól. A licenccsomag megjelenése az ügy eddigi eseményeihez hasonlóan apró lépésekben történik, hogy a bevezetését minél nagyobb médiafigyelem kísérhesse az uborkaszezonban, ennek megfelelően a licencdíjakról csak később nyilatkozik majd az SCO.

Jogi szakértők azonban már korábban is arra figyelmeztettek, hogy az SCO és az IBM közötti kérdés alapvetően nem a Unix szellemi tulajdonra (szabadalmak, szerzői jogok) vonatkozik, hanem a két cég közötti szerződésre.

Az IBM továbbra is kitart korábbi véleménye mellett, amely szerint nem tett semmi törvénybe ütközőt, és az SCO-nak inkább bizonyítania kellene és nem vádaskodnia. Eközben, szintén a héten, egy ausztrál nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó csoport, az Open Source Victoria panaszt nyújtott be az ország fogyasztóvédelmi szervezeténél az SCO Group ellen, mert az "bizonyítatlan állításokkal és jogi fenyegetéssel zsarolva" próbál pénzt kicsikarni vélhetően több százezernyi ausztrál felhasználóból.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról