Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 23. 09:22

Várakozások alatt teljesített a Sun Microsystems

Scott McNealy
Scott McNealy
A Sun Microsystems csökkenő, és az elemzői várakozások alatti eredményekről számolt be tegnap. A vállalat részvényeinek árfolyama a kedvezőtlen hírek nyomán 10 százalékkal csökkent.

A június 30-án véget ért negyedik pénzügyi negyedévben a Sun forgalma 2,98 milliárd dollár volt, a nettó nyereség pedig 12 millió dollárt, azaz részvényenként 1 centet tett ki. Mind a bevétel, mind a nyereség elmaradt a First Call által megkérdezett elemzők várakozásaitól. A tavalyi negyedik pénzügyi negyedévben a Sun 3,42 milliárd dolláros forgalom mellett 61 millió dollár, azaz részvényenként 2 cent profitot ért el.

"A pénzügyi év második felére nyereségesen tudtunk működni, de az egész évet tekintve nem voltunk nyereségesek és nem tudtuk növelni a forgalmunkat. Nem örülünk ennek, azonban minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ezt megváltoztassuk" -- mondta a gyászos eredmények kapcsán Scott McNealy, a vállalat elnök-vezérigazgatója. McNealy azonban számos biztató adatot is közölt. Éves szinten 477 millió dollárral csökkentek a költségek, a cég 1 milliárd dollár készpénzt termelt és több mint 1,8 milliárd dollárt költött kutatás-fejlesztésre.

Steve McGowan pénzügyi igazgató elmondta, hogy a gyenge negyedéves eredmények között részben a bruttó haszonrés csökkenése áll. A bruttó haszonrés egyrészt a konkurenciaharcban vívott árverseny miatt csökkent, másrészt pedig azért, mert egyes számítgópalkatrészek, például a memóriachipek árai nem csökkentek olyan mértékben, mint a múltban -- mutatott rá McGowan.

A pénzügyi igazgató szerint a jelenleg is tartó első negyedévben a bruttó haszonrés további csökkenésére lehet számítani. McGowan -- a Sun gyakorlatának megfelelően -- nem tett közzé részletes pénzügyi előrejelzést sem az első negyedévre, sem pedig a most kezdődött pénzügyi évre.

A most lezárult pénzügyi évben a Sun Microsystems 11,43 milliárd dolláros forgalom mellett 2,38 milliárd dollár, azaz részvényenként 75 cent veszteséget ért el. Ez 2,13 milliárd dolláros egyszeri költséget is tartalmaz, amely a felvásárolt cégek értékcsökkenésével kapcsolatos. Az előző pénzügyi évben a vállalat 12,5 milliárd dolláros bevételt ért el és 587 millió dollár, azaz részvényenként 18 cent veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról