:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 17. 16:35

Jelentősen növelte DRAM-piaci részesedését az Infineon

Továbbra is a Samsung Electronics vezeti a DRAM-piacot, azonban az Infineon Technologies megközelítette a Micron Technology-t a második helyért vívott harcban -- derül ki a Semico Research által közzétett jelentésből, amely az első féléves eladási adatok alapján készült.

Továbbra is a Samsung Electronics vezeti a DRAM-piacot, azonban az Infineon Technologies megközelítette a Micron Technology-t a második helyért vívott harcban -- derül ki a Semico Research által közzétett jelentésből, amely az első féléves eladási adatok alapján készült.

2003 első félévében a Samsung, a Micron és az Infineon a teljes DRAM-piac 66 százalékát tartották a kezükben. A Samsung 29,1 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett, a Micron 21,2 százalékkal, az Infineon pedig 18,5 százalékkal -- állítja a Semico Research. A 2002-es naptári évben a Samsung részesedése 31,7 százalék volt, a Microné 18,5 százalék, az Infineoné pedig 12,9 százalék.

Az első féléves eladási adatok alapján a negyedik helyen a Hynix (15,3%) végzett, a koreai gyártót a Nanya (4,9%), az Elpida (3,5%), a Winbond (2,6%), a ProMOS (2,2%) és a Powerchip Semiconductor (2,1%) követte.

Az Infinepn jelentősen növelte piaci részesedését az első félév során, amely elsősorban a 300 milliméteres waferek felhasználásával történő gyártásnak, valamint a felső kategóriás DDR333/400 SDRAM chipek előtérbe helyezésének köszönhető -- véli a Semico Research. "A vállalat láthatóan megrázta magát. Egy erős második félévvel piaci részesedés tekintetében még közelebb kerülhet a Micronhoz" -- mondta Matt Godfrey, a Semico Research elemzője.

A Micron szintén növelte piaci részesedését. "A gyenge negyedéves eremények ellenére a Micron továbbra is jól teljesít a piacon és több mint 21 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik" -- mondta Godfrey. "A Micron jól ki tudta használni, hogy a piacon még szükség van (SDR) SDRAM-ra és könnyedén megőrizte második helyét a gyártók sorában."

Noha a Samsung részesedése enyhén csökkent, Godfrey úgy véli, hogy a koreai gyártó az év végére a DRAM-piac 36 százalékát birtokolja majd. "Véleményünk szerint a Samsung kivélteles pozícióban van a DDR333/400 SDRAM chipek iránti kereslet kielégítésében és a második félévben piaci részesedést vesz el a versenytársaktól" -- mondta Godfrey.

A Semico Research szerint az év meglepetését az Elpida Memory okozhatja. "Az Inteltől kapott 700 millió dolláros tőkeinjekció, valami más befektetőktől érkező támogatás biztosan jelentős hatással lesz a vállalat üzletmenetére. Ha ezt az Elpida ötvözni tudja legendásan jó mérnökeinek képességével, a négy legnagyobb gyártónak tartania kell a cégtől."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.