Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 17. 14:00

Csalódást okoztak a Nokia eredményei

Több mint 10 százalékkal csökkent a Nokia részvényárfolyama azután, hogy a vállalat csalódást okozó második negyedéves eredményekről számolt be és csökkentette harmadik negyedévre vonatkozó kilátásait. A mobiltelefon-piacot vezető cég szerint a gyenge eredmények mögött a dollár gyengülése áll.

Több mint 10 százalékkal csökkent a Nokia részvényárfolyama azután, hogy a vállalat csalódást okozó második negyedéves eredményekről számolt be és csökkentette harmadik negyedévre vonatkozó kilátásait. A mobiltelefon-piacot vezető cég szerint a gyenge eredmények mögött a dollár gyengülése áll.

A második pénzügyi negyedében a Nokia 624 millió euró, azaz részvényeként 13 eurocent nettó nyereséget ért el, ami 28 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakában elkönyvelt nettó profitnál. Az árbevétel éves szinten 1,2 százalékkal 7,02 milliárd euróra nőtt.

A mobiltelefonok eladásából származó forgalom a várakozásoknak megfelelően 2,1 százalékkal 5,5 milliárd euróra nőtt. A vállalat becslései szerint a második negyedévben a mobiltelefon-piac 11 százalékkal 105 millió darab készülékre nőtt, ezeknek 39 százaléka volt Nokia telefon.

"A Nokia arra számít, hogy a harmadik negyedévben a mobiltelefon-eladásai 10 százalék fölötti mértékben nőnek, és a vállalat továbbra is nyereséges lesz" -- áll a finn vállalat közleményében. A Nokia azonban közölte, hogy a gyenge dollár miatt a mobiltelefon-eladásból származó forgalma a tavalyi harmadik negyedéves szinten marad.

A Nokia mobiltelefon-eladásai darabszámot tekintve a második negyedévben tavalyhoz képest 14 százalékkal nőttek, azonban a gyenge dollárnak, valamint az alsó árkategóriás készülékek iránti élénk keresletnek köszönhetően a forgalom ennél csak lényegesen kisebb mértékben emelkedett. Az európai piac jó eredményeit lehúzták az amerikai és ázsiai piacok -- áll a Nokia közleményében.

A hálózati berendezéseket gyártó részleg forgalma a tavalyi második negyedévhez képest változatlan maradt, továbbra is 1,5 milliárd dollárt tett ki. A Nokia Networks amerikai piacról származó bevétele nőtt, az európai forgalma változatlan maradt, az ázsiai térségből származó bevétel azonban csökkent. A hálózati részleg 399 millió eurós egyszeri átszervezési költséget könyvelt el. A Nokia Networks arra számít, hogy a hálózati berendezések piaca az idén 15 százalékkal esik vissza.

A Nokia közölte, hogy a pro forma eredményei részvényenként 14 eurocentet tettek ki. A második negyedév közepén tartott elemzői konferencián a vállalat bejelentette, hogy részvényenként 13-16 eurocentes eredményre számít. A tavalyi év azonos időszakában a pro forma eredmény részvényeként 19 cent volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról