Szerző: roberto

2003. július 11. 19:29

A Microsoft munkatársai is részt vettek az idei O'Reilly Open Source konferencián

A Microsoft továbbra is igyekszik felmérni, hogy mekkora vonzerőt

A Microsoft továbbra is igyekszik felmérni, hogy mekkora vonzerőt jelentenek a nyílt forráskódú megoldások a Microsoft termékek vásárlói, illetve a Microsoft termékekkel dolgozó fejlesztők számára, így a redmondi cég az idei O'Reilly Open Source konferenciára is elküldte munkatársait. A héten Portlandben megrendezett eseményen rengeteg szabad szoftvert fejlesztő projekt képviseltette magát, a konferencia témái közt pedig az Apache-on, a Javán, a MySQL és a PostgreSQL adatbáziskezelőkön, a Ruby és az XML nyelveken kívül számos egyéb dolog is előkerült.

Tim O'Reilly, az O'Reilly Kiadó alapítója a szerdai megnyitón a nyílt forráskódú paradigma felemelkedéséről beszélt. O'Reilly szerint a számítógépipar óriási változáson ment keresztül az elmúlt években, hangsúlyozta, hogy a web korának legkiválóbb alkalmazásai nem az olyan PC-s alkalmazások, mint amilyen például a webböngésző, hanem az olyan webalapú szoftverek, mint amilyenek a Google-t, a MapQuest-et vagy épp az Amazon.com-ot működtetik.

Ezek az alkalmazások szabad szoftverekre, Linuxra és az Apache webszerverre épülnek, miközben maguk egyáltalán nem szabad szoftverek; ugyanakkor érdemes őket nyílt platformokkal, nyílt technológiákkal és szabványokkal (XML, webszolgáltatások) alapozni. O'Reilly rámutatott arra, hogy maga a Microsoft is ebbe az irányba mozdult el a .Net stratégiával, és szerinte a jövő legnagyobb kihívása a hálózati számítástechnika mögött rejtőző, implicit paradigmaváltás megértése, valamint a desktop rendszerekben való gondolkodáson való túllépés lesz. A jövő "Intel Inside" szlogenje O'Reilly szerint nem más, mint a "LAMP", azaz: Linux, Apache, MySQL, PHP/Perl/Python.


forrás: oreillynet.com

A hírek szerint egyébként a 2003-as konferencián az ebédekhez szükséges támogatást a Microsoft biztosította, és csütörtökön, a szabad és a nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó körökben gyakran előkerülő, a "free software" (szabad szoftver) fogalomból a szabadság jelentést kidomborító "Free as in speech" (Szabad, mint a beszéd) mondatra reflektálva a Microsoft munkatársai a saját szabadszoftver-felfogásuknak sokkal jobban megfelelő "»Free« as in lunch :) -- Microsoft" ("Ingyenes", mint az ebéd) feliratokat helyeztek el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról