Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 8. 16:47

Tizenhárom felsőoktatási intézmény nyert Cisco WLAN eszközöket

[NetAktív] A Cisco Systems Magyarország és a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda (NIIFI) ma ünnepélyes keretek között adta át a XII. Networkshop konferencián meghirdetett WLAN (vezeték nélküli hálózat) pályázat díjait.

A tizenhárom győztes pályázó egyetem és főiskola között összesen 40 db Wireless Access Point és 200 db Wireless hálózati kártya került kiosztásra. A pályázat célja a felsőoktatási intézmények informatikai rendszereinek fejlesztése volt, vezeték nélküli hálózatok és internet hozzáférési technológiák bevezetésével. Az átadásra a NIIFI központjában került sor.

A Networkshop konferenciát -- amelynek immár második éve a Cisco Systems Magyarország a fő támogatója -- idén áprilisban a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Karán rendezte meg a NIIFI a Hungarnet Egyesülettel és a Magyar Internet Társasággal karöltve. A rendezvényen a Cisco Systems és a NIIFI közösen hirdették meg "A Vezeték nélküli (wireless) hálózati és Internet hozzáférési technológiák bevezetésének elősegítése a magyarországi felsőoktatási intézmények körében" című pályázatot, amelynek keretében 20 darab Wireless csomagot ajánlottak fel a nyertesek számára.

Az egyenként két Cisco Aironet 1120 Acces pointból és tíz PCMCIA wireless kártyából álló csomagokat a pályázat bíráló bizottsága döntése értelmében 13 intézmény kapta meg. Ezek a BKÁE, a BMF, az ELTE, a SZIE, a Debreceni, a Kaposvári, az Iparművészeti, a Széchenyi István és a Zrínyi Miklós Egyetem, valamint a Szegedi Tudományegyetem és a Dunaújvárosi, a Kecskeméti és a Tessedik Sámuel Főiskola.

A felsőoktatási intézmények mindenekelőtt a vezeték nélküli hálózatok nyújtotta rugalmasságot, az internet kapcsolat gyors, költséghatékony kiépítésének lehetőségét emelték ki pályázataikban. Vezeték nélküli eszközök segítségével az internetkapcsolat olyan tantermekben is megteremthető, ahol a vezetékes hálózat kiépítése túlságosan költséges lenne, vagy technikai nehézségekbe ütközik. A hallgatói géptermek általában túlterheltek, nincs elég csatlakozási pont, ami a beiratkozási, tárgyfelvételi időszakokban, illetve a vizsgára jelentkezések idején különösen komoly gondot jelent.

Számos intézmény működik műemlék épületekben, ahol a vezeték nélküli hálózat segítségével elkerülhetők a kábelezéssel járó építési munkálatok. Az intézmények könyvtárakban, aulákban, zsibongókban, kollégiumi épületekben tervezik vezeték nélküli hozzáférési pontok kialakítását, ahol a hallgatók és oktatók saját laptopjaikról férhetnek hozzá az intézményi hálózathoz és a világhálóhoz.

Az intézmények adatai szerint -- bár az ellátottság jelentős eltéréseket mutat -- jelenleg a hallgatók és oktatók kb. 5%-a használ laptopot. A várakozások szerint az elkövetkező években ez az arány ugrásszerűen nő. Jóval magasabb a laptop-használati arány a posztgraduális hallgatók esetében. Az egyetemek, főiskolák gyakran adnak otthont konferenciáknak, kiállításoknak, állásbörzéknek, szakmai szimpóziumoknak, ahol a vezeték nélküli hálózati eszközök segítségével pillanatok alatt kiépíthető az ideiglenes hálózat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról