Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 8. 11:24

Az EMC 1,3 milliárd dollárért megvásárolja a Legato Systemset

[WSJ] Az EMC és a Legato Systems várhatóan ma jelentik be a két vállalat egyesülését. Az EMC egy 1,3 milliárd dolláros részvénycserés ügylet keretén belül veszi meg a Legatót, az adattárolási szoftverek egyik vezető gyártóját. A cégek igazgatótanácsai tegnap döntöttek a tranzakcióról.

[WSJ] Az EMC és a Legato Systems várhatóan ma jelentik be a két vállalat egyesülését. Az EMC egy 1,3 milliárd dolláros részvénycserés ügylet keretén belül veszi meg a Legatót, az adattárolási szoftverek egyik vezető gyártóját. A cégek igazgatótanácsai tegnap döntöttek a tranzakcióról.

Az EMC a tárolóeszközök piacának legjelentősebb szereplője, azonban a vállalat egyelőre nem tudott betörni az tárolás-menedzsment szoftverek piacára. Ezért a cég 2000 óta nem kevesebb mint 9 kisebb szoftvervállalatot vásárolt fel, hogy erősítse jelenlétét az alkalmazások piacán. Az EMC legutóbb a múlt héten jelentett be ilyen tranzakciót, amikor közölte, hogy megveszi a BMC Patrol Storage Manager alkalmazását, amelyet saját Control Center szoftverébe épít be. A Control Center alapját képező szoftverekhez az EMC szinén felvásárlás útján jutott hozzá.

Az EMC eladásainak azonban továbbra is csak jelentéktelen hányada származik szoftverértékesítésből: 2003 első negyedévében a szoftvereladásból származó bevétel mindössze 99 millió dollár, azaz a teljes bevétel 7 százaléka volt.

Az évi 5,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolító EMC a Legato felvásárlásával egy 500 főt foglalkoztató, világszerte 31 ezer ügyféllel rendelkező szoftvercég birtokába jut, amely részesedését tekintve a harmadik szereplő a backup alkalmazások piacán, amelyet a Veritas vezet az IBM előtt. A Legatót már régóta az EMC lehetséges felvásárlási célpontjaként emlegették.

A Legato közelmúltja rendkívül viharos volt. 2000-ben a cég újraszámította 1999-es forgalmát és nyereségét, miután kiderült, hogy egyes értékesítési képviselők szándékosan "felpumpálták" a megrendelések értékét. Szintén 2000-ben a Legatónál leváltották a teljes vezetést és 67 millió dolláros kártérítést fizettek a perelő részvényeseknek.

A tegnap tető alá hozott megállapodás értelmében a Legato részvényesei minden egyes papírjuk után 0,9 EMC részvényt kapnak. A papírok hétfői záróárfolyamát figyelembe véve a Legato 16 százalékkal a piaci értéke felett cserél gazdát, az ügylet értéke mintegy 1,3 milliárd dollár lesz.

Az EMC arra számít, hogy a Legato akvizíciója a negyedik negyedévre lezárul, azonban ehhez még a hatóságok, valamint a Legato részvényeseinek jóváhagyása is szükséges. A Legato az EMC egyik részlege lesz és továbbra is David Wright, a jelenlegi elnök-vezérigazgató irányítja majd, akit egyben az EMC alelnökévé is kineveznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról