Szerző: Barna József

2003. július 8. 09:55

Bemutatkozott a VIA Antaur mobil processzor

A VIA Technologies ma bejelentette noteszgépekbe szánt új mobil processzorát. Az Antaur névre keresztelt, szerény teljesítményigényű chip a vállalat reményei szerint sikerre számíthat a vékony és könnyű hordozható számítógépek piacán.

A VIA Technologies ma bejelentette noteszgépekbe szánt új mobil processzorát. Az Antaur névre keresztelt, szerény teljesítményigényű chip a vállalat reményei szerint sikerre számíthat a vékony és könnyű hordozható számítógépek piacán.

Az Antaur a már korábban bevezetett Nehemiah magos C3 processzor CoolStream architektúrájára épül. Az elnevezés egyebek mellett a magasabb működési sebesség elérése érdekében bevezetett négy új (integer) futószalagfokozatot, az SSE utasításkészlet támogatását, a fejlettebb elágazásbecslési logikát (StepAhead) és a hatékonyabb másodszintű gyorsítótárat fedi le. Rendkívül lényeges változás továbbá, hogy az új processzorok lebegőpontos egysége (FPU) immár a processzor órajelén működik, míg a korábbi változatokban a processzor órajelének felével üzemelt.

A VIA közleménye szerint az Antaur teljesítményfelvétele 1 GHz-es sebességen sem több 11 Wattnál, míg a PowerSaver 2.0 elnevezésű energiatakarékos megoldásnak köszönhetően a fogyasztás további 50 százalékkal csökkenthető. A modell helytakarékos, mindössze 1,5 mm magas EBGA tokozásban kerül forgalomba.

Az Antaur is támogatja a Nehemiah esetében bevezetett PadLock biztonsági megoldást. A PadLock Data Encryption Engine valójában egy hardveres véletlenszám-generátor, amely a lapka által generált elektromos zajok segítségével állítja elő a titkosítási műveletek során használható számokat. A funkció a processzor kibővített -- feltehetően a korábban Alternate Instruction Set (AIS) néven ismert -- utasításkészlete révén vehető igénybe.

A processzorhoz a VIA A CLE266 lapkakészletet ajánlja, amely támogatja az Ultra ATA-133 perifériákat, a DDR266 memóriamodulokat, valamint rendelkezik hardveres MPEG2-dekóderrel, a VIA Vinyl Six-TRAC Audio elnevezésű hatcsatornás hangprocesszorral, hálózati, IEEE 1394- és USB 2.0-vezérlővel, illetve tv-kimenettel. Az Antaur processzorokat egyelőre Kína területén forgalmazza a VIA, az európai és egyesült államokbeli megjelenés a negyedik negyedévben várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról