Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 7. 14:01

Háromféle kivitelben lesz elérhető az AMD Athlon 64

A The Inquirer című informatikai bulvárlap szerint a hamarosan megjelenő Athlon 64 processzorok háromféle tokozásban kerülnek forgalomba.

A The Inquirer című informatikai bulvárlap szerint a hamarosan megjelenő Athlon 64 processzorok háromféle tokozásban kerülnek forgalomba.

Noha korábban a cégtől és az alaplapgyártóktól származó információk szerint arról számoltunk be, hogy az ősszel megjelenő, nyolcadik generációs Athlonok 754 tűs mPGA tokozásban kerülnek forgalomba, a mostani hírek alapján ez csak részben igaz, ugyanis csak az alsó árkategóriás, "Paris" magos chipek lesznek ilyen kivitelűek.

A brit bulvárlap céghez közeli forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy az első Athlon 64 processzorok eleinte az Opteronnal azonos tokozásban jelennek meg, azonban a gyártó a 940 tűs tokozás és processzorfoglalat után röviddel át fog térni a 939 tűs tokozásra.

Amennyiben ez a hír igaznak bizonyul, az azt jelenti, hogy az AMD nyolcadik generációs processzorai háromféle tokozásban kerülnek piacra a különféle felhasználási területek számára. 940 tűs kivitelben lesz kapható a szerverekbe és munkaállomásokba szánt Opteron, 939 tűs tokozást kap az Athlon 64 és 754 tűs foglalatba illeszkedik majd az alsó kategóriás asztali gépekbe szánt "Paris" magos Athlon 64.

Amint az ismert, a "ClawHammer" kódnevű chip 0,13 mikronos csíkszélességgel és SOI (silicon on insulator) technológiával készül, egycsatornás DDR333 vagy DDR400 memóriavezérlőt és 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. Ennek kistestvére a "Paris", mely hasonló specifikációkkal rendelkezik, de másodszintű gyorsítótárának mérete csupán 256 kbyte. Egyelőre nem tudni, vajon a chipek milyen órajelű változatokban lesznek hozzáférhetők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról