Szerző: Vörös Péter

2003. július 7. 08:36

A broadband internetezés jelentős fellendülése várható Japánban

Egy kormányzati jelentés szerint a szélessávú internetezésben eddig viszonylag elmaradott országban nagy mértékű előretörés várható. A távközlési minisztérium közölte, hogy elsősorban az alacsony díjaknak és a javuló tartalmaknak köszönhetően 60 millióan fogják használni a szélessávú szolgáltatásokat 2007-ben, ez a felkelő nap országában a lakosság közel felét jelenti.

Egy kormányzati jelentés szerint a szélessávú internetezésben eddig viszonylag elmaradott országban nagy mértékű előretörés várható. A távközlési minisztérium közölte, hogy elsősorban az alacsony díjaknak és a javuló tartalmaknak köszönhetően 60 millióan fogják használni a szélessávú szolgáltatásokat 2007-ben, ez a felkelő nap országában a lakosság közel felét jelenti.

Az NE Asia Online havi jelentései szerint jelenleg 10,5 millió broadband-felhasználó van a felkelő nap országában -- a Reuters ezzel szemben 20 millió szélessávú felhasználóról tud. (A különbség talán azzal magyarázható, hogy nem mindegy: előfizetőkről ("subscriber") vagy tényleges felhasználókról ("user") van szó, bár mindkét forrás "user"-ekre hivatkozik.)

Japán világelső az internetes mobiltelefonok piacán, ugyanakkor a vonalas internet-hozzáférés terén évek óta jelentős a hátránya a többi fejlett országgal szemben, főként a verseny hiánya és a magas csatlakozási díjak miatt.

Japán lényegesen le van maradva Dél-Korea mögött a nagy sebességű internetezés terén, bár az utóbbi másfél évben valamelyest javult a helyzet, főként mióta a Softbank elindította ADSL-szolgáltatását 2001 második felében.

A japán távközlési minisztérium szerint a szigetország az USA és Dél-Korea után a harmadik helyen áll a világon a broadband előfizetők terén, de a világon ma már itt a legolcsóbb a szélessávú hozzáférés. A jelentés szerint az USA-hoz képest Japánban 1/16 a sávszélesség ára, amiben természetesen nincs benne a telefonvonal díja, ami átlagosan havonként 17 dollár (~3900 Ft). (Az 1/16 még így is jelentős túlzásnak tűnik, magyarázatul talán azt lehet felhozni, hogy Japánban jóval magasabb a szolgáltatott sávszélesség, mint az USA-ban, ezt is figyelembe véve már jelentős lehet az árkülönbség.)

Az elemzők szerint ugyan a verseny egyértelműen jó a japán fogyasztóknak, a vállalatok ugyanakkor jelentős veszteségeket könyvelnek el. "A befektetők számára messze nem olyan jó a helyzet, mint amit a kormány statisztikái tükröznek" -- mondta Ben Wedmore, a HSBC Securities elemzője.

A Softbank, Japán legnagyobb broadband szolgáltatója a március 31-én zárult pénzügyi évben nettó 846,31 millió dollár veszteséget realizált. Az előző pénzügyi évben a cég vesztesége 751,52 millió dollár volt.

A Yahoo BB, a Softbank és a Yahoo Japan közös vállalata havonként 2400 jent (~4700 Ft-ot) kér a szolgáltatás korlátlan használatáért. A többi szolgáltató, többek között a Nippon Telegraph and Telephone (NTT) regionális leányvállalatai szintén jelentősen csökkentették havi díjaikat.

A jelentés arra is kitér, hogy bár Japánban gyors a fejlődés a broadband infrastruktúra terén, a szigetország vállalatai csak lassan kezdik kihasználni a megnőtt sávszélesség nyújtotta előnyöket.

"Az internetes tartalom továbbra is elmaradott Japánban" -- mondta Yoshinori Shibayama, a távközlési minisztérium igazgatóhelyettese. "A felhasználók szerint az árak túlságosan magasak és nincs elég vonzó tartalom."

A Softbank csütörtökön közölte, hogy még júliusban el fog indítani egy online játékportált. A cég arra számít, hogy a Dél-Koreában rendkívül népszerű piac Japánban is erős lesz.

A minisztérium jelentése szerint a broadband szolgáltatások (beleértve az olyan tartalmakat, mint a hang és a videó) forgalma ötszörösére, 86,32 -milliárd dollárra fog emelkedni 2007-re.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról