Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 2. 11:38

Drámaian csökkent a japán szerverpiac

Az IDC piackutató vállalat jelentése szerint az idei első negyedévben 17 százalékkal 227 milliárd jenre esett vissza a japán szerverpiac. 2003 első három hónapjában a Japánban értékesített szerverek száma 121 ezer volt, ami 1,5 százalékos növekedést jelent.

Az IDC piackutató vállalat jelentése szerint az idei első negyedévben 17 százalékkal 227 milliárd jenre esett vissza a japán szerverpiac. 2003 első három hónapjában a Japánban értékesített szerverek száma 121 ezer volt, ami 1,5 százalékos növekedést jelent.

Amennyiben a számításokból kihagyjuk a 2002 első negyedévében leszállított NEC Earth Simulatort, amely a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe, a szerverpiac csökkenése 6,1 százalékos. Japánban már négy negyedéves folyamatosan esik vissza az eladott szerverek értéke.

Masahiro Nakamura, az IDC kutatója szerint 2002 negyedik negyedévében a vissaesés 18,9 százalékos volt, ehhez képest a 2003 első negyedévében tapasztalt 6,1 százalékos csökkenés jó jelnek tekinthető. Az Intel-alapú szerverek piaca az első negyedévben csak 1,6 százalékkal esett vissza, míg korábban kétszámjegyű százalékkal csökkent -- mutatott rá Nakamura. A leszállíottt szerverek darabszáma 2,5 százalékkal nőtt.

2002 eleje óta a japán szerverpiac legfontosabb mozgatórugója a kormányzat, ugyanis a privát szektorban továbbra is rendkívül szűkösek az IT-büdzsék. Ez az idei első negyedévben változni látszott, ugyanis a beszerzéseket elhalasztó vállalatok közül többen döbbentek rá, hogy tovább már nem várhatnak a vásárlással -- magyarázta Nakamura, azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az első negyedéves adatokból korai lenne az egész évre vonatkozó következtetéseket levonni.

A mainframe számítógépek eladásai az első negyedévben 3,7 százalékkal csökkentek. Az alkalmazásokba ölt óriási összegek miatt a felhasználók továbbra is vonakodnak áttérni más rendszerekre, ráadásul a portolás költségei vagy a szoros határidők miatt ez a trend tovább várat magára. A UNIX-szerverek piaca továbbra is jelentősen csökken, az első negyedévben a visszaesés 16,6 százalék volt.

A felkelő Nap országában a legnagyobb szervergyártó a Fujitsu, a vállalat 26,6 százalékos részesedést ért el. A második helyet az IBM (15,8%), a harmadikat a Hitachi (14,2%) szerezte meg. A negyedik helyen az NEC (13,8%), az ötödiken a HP (12,4%) állt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról