Szerző: Barna József

2003. július 2. 09:06

Csökkent a HP részesedése az USA nyomtatópiacán

[CNET] Az IDC piackutató vállalat jelentése szerint a Hewlett-Packard részesedése az Egyesült Államok nyomtatópiacán 59 százalékról 54 százalékra csökkent az idei első negyedévben. Mindez azonban nem jelenti egy folyamat kezdetét, állítják elemzők.

[CNET] Az IDC piackutató vállalat jelentése szerint a Hewlett-Packard részesedése az Egyesült Államok nyomtatópiacán 59 százalékról 54 százalékra csökkent az idei első negyedévben. Mindez azonban nem jelenti egy folyamat kezdetét, állítják elemzők.

Noha a HP részesedése az USA nyomtatópiacán visszaesett a korábbi negyedévhez képest, a vállalat növelte részesedését a tavalyi év megfelelő időszakának 45 százalékos mutatójához képest. Szintén csökkent a Lexmark piaci befolyása, míg a rivális Epson a dobogós gyártók közül egyedüliként volt képes növelni részesedését a negyedév során. Az Epson tavaly vette át a második helyezést a Lexmarktól: jelenleg 16 százalékos részesedéssel bír az egyesült államokbeli piacon, szemben a megelőző negyedév 15 százalékával. A Lexmark részesedése 13 százalékról 12 százalékra csökkent.

A negyedév során 15 százalékkal kevesebb tintasugaras nyomtató kelt el, mint a megelőző negyedévben. A visszaesés oka részben az erős ünnepi szezon utáni hagyományos forgalomcsökkenés, részben pedig a multifunkciós nyomtatók iránti kereslet növekedése. A nyomtatóként, szkennerként és másolóként használható eszközök forgalma 16 százalékkal emelkedett a korábbi negyedévhez képest: az év első három hónapjában 2,5 millió darab többfunkciós készülék találta gazdára, közel feleannyi, mint hagyományos tintasugaras nyomtató.

A HP részesedése a tintasugaras nyomtatók piacán is csökkent, 58 százalékról 53 százalékra. Ez a szegmens adja a piac darabszám szerinti forgalmának oroszlánrészét. A vállalat ugyanakkor hangsúlyozta, hogy míg az Egyesült Államokban veszített részesedéséből, számos más régióban javított pozícióján. Így például a tintasugaras nyomtatók európai piacán 43 százalékról 46 százalékra, Latin-Amerikában 39 százalékról 48 százalékra, míg az ázsiai/csendes-óceáni régióban 27 százalékról 31 százalékra növelte részesedését.

Az IDC első negyedéves jelentése nem tartalmazta a Dell nyomtatópiaci belépőjének hatásait. Amint az ismert, a PC-gyártó óriás márciusban kezde meg nyomtatói forgalmazását. Elemzők azonban úgy vélik, hogy a Dell várhatóan nem a HP-tól, hanem a nyomtatóit gyártó Lexmarktól vesz el piaci részedést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról