Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 27. 17:44

Megkezdődött a Power5 processzorra épülő első IBM szerverek tesztelése

Az IBM ma bejelentette, hogy megkezdődött a következő generációs Power5 mikroprocesszorra épülő első szerverek tesztelése a Poughkeepsie laboratóriumban. Az első mérések szerint a Power5-re épülő kiszolgálók akár négyszer nagyobb teljesítményt is nyújthatnak a jelenleg forgalomban levő, Power4-alapú rendszereknél.

Az IBM ma bejelentette, hogy megkezdődött a következő generációs Power5 mikroprocesszorra épülő első szerverek tesztelése a Poughkeepsie laboratóriumban. Az első mérések szerint a Power5-re épülő kiszolgálók akár négyszer nagyobb teljesítményt is nyújthatnak a jelenleg forgalomban levő, Power4-alapú rendszereknél.

Az IBM először tavaly áprilisban közölt részleteket a tervek szerint 2004-ben megjelenő új 64 bites processzor-architektúráról. A Power5 0,13 mikronos technológiával készül majd. A processzor -- akárcsak az Intel Pentium 4 és Xeon megoldásai -- támogatja a szimultán többszálú végrehajtást (SMT). Az IBM elmondása szerint e funkció hatékony alkalmazásának köszönhetően valóban kétszeresére nő a processzor teljesítménye, nem csupán néhány 10 százalékkal, ahogy az Intel implementációja esetében.

A Power5 további különlegessége a FastPath technológia, amely egyes gyakran alkalmazott rutinok hardveres gyorsítását takarja. Ezek közi tartozik a TCP/IP-feldolgozás, egyéb kommunikációs funkciók és a virtuális memória kezelésének gyorsítása. Ezen túlmenően a chip fejlett partícionálási és hibajavító technológiával is rendelkezik; ez utóbbi hatékonysága a mainframe rendszerek hatékonyságának 95-97 százalékát is eléri.

A vállalat mai közleménye szerint a Power5-alapú rendszerek szállítása a jövő évben keződik meg. Az új processzorok elsőként az eServer pSeries és iSeries szerverekben, valamint a TotalStorage tárolóeszközökben lesznek megtalálhatóak. Az IBM közölte, hogy a Power5-re épülő eServer pSeries kiszolgálókat AIX és Linux operációs rendszerrel egyaránt meg lehet majd rendelni.

Korábban már hírt adtunk az IBM új csúcskategóriás UNIX-szerveréről, amelyet "Squadron" kódnéven fejleszt a cég. Az IBM szerint ez a számítógép lehet a fegyver a Sun és a HP ellen a UNIX piacért folytatott csatában. Rövid távon az IBM célja, hogy megelőzze a Sunt és a HP-t a UNIX szerverek piacán. Hosszú távon azonban a Squadron egyfajta konszolidációs projektnek tekinthető, amelynek keretében az IBM nagyteljesítményű szerverei -- eServer pSeries, iSeries és zSeries -- mindannyian a Power architektúrára állnak át.

A Squadron rendkívül fejlett particionálási lehetőségeket biztosít majd a felhasználók számára, így akár 10 operációs rendszer is futhat egy számítógépen. Természetesen a partíciók dinamikusan méretezhetők lesznek. A 2004 elején megjelenő AIX 5.3 operációs rendszer segítségével a számítógép mind teljesítmény, mind pedig szolgáltatások tekintetében meg fogja közelíteni az IBM jelenlegi mainframe rendszereit, a korábban S/390-ként ismert eServer zSeries sorozat tagjait.

Szintén Power5 processzorokra fog épülni az az "ASCI Purple" nevű szuperszámítógép, amelyet nukleáris kutatásokra használnak majd. Előzetes becslések szerint az ASCI Purple teljesítménye 100 teraFLOPS lesz, vagyis a rendszer másodpercenként 100 billió lebegőpontos művelet végrehajtására lesz alkalmas. Az IBM szerint a számítógép olyan gyors lesz, akár az emberi agy. Ezt 12 ezer Power5 mikroprocesszor, 50 terabyte memória és 2 petabyte háttértár teszi lehetővé. A világ jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógépe, az NEC Earth Simulator 35,86 teraFLOPS teljesítményre képes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról