Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 27. 11:20

Új Intel-alapú szervereket mutat be hétfőn az IBM

Az IBM hétfőn három új Intel-alapú szervert mutat be. A rendszerek közül kettő a 64 bites Itanium 2 legújabb változataira épül, egy pedig 32 bites Xeon processzorokat tartalmaz.

Az IBM hétfőn három új Intel-alapú szervert mutat be. A rendszerek közül kettő a 64 bites Itanium 2 legújabb változataira épül, egy pedig 32 bites Xeon processzorokat tartalmaz.

Az Itanium-alapú szerverek közül az egyik a már korábban bemutatott eServer x450 új változata lesz, amelyet Madison magos processzorokkal szállít a cég. Az x450-et idén tavasszal jelentette be az IBM, ez volt az első szerver a "Nagy Kék" kínálatában, amely az Intel 64 bites processzorára épült. Később, amikor a McKinley magos Itanium 2 chipben hibát találtak, az IBM felfüggesztette az x450 szállítását.

A Madison 0,13 mikronos csíkszélességű gyártástechnológiával készül és a jelenlegi információk szerint kétféle változatban kerül piacra. Az egyes változatok az órajelben és a harmadszintű gyorsítótár méretében térnek el egymástól: a processzor 4 vagy 6 Mbyte L3 cache-t tartalmazhat, az órajele pedig 1,4 GHz vagy 1,5 GHz lesz. A legnagyobb, 6 Mbyte-os harmadszintű gyorsítótárat tartalmazó modell 410 millió tranzisztort tartalmaz.

Az eServer x450 legfeljebb négy processzort tartalmaz, azonban a vállalat tervei szerint még az év vége előtt piacon lesz egy 16 processzort támogató kivitel is. Az IBM új, Itanium-alapú szerverei a "Summit" kódnéven ismert EXA (Enterprise X-Architecture) chipkészletre épülnek. Az eServer x450 új változata mellett hétfőn debütál az x382 is, amely egy 2U (rack unit, 1,75") magas, kétprocesszoros Itanium-alapú szerver.

Szintén hétfőn jelenti be az IBM az eServer x445 számítógépet, amely legfeljebb 32 darab Xeon processzort támogat. A cég tervei szerint az x445 eleinte csak 16 processzoros kiépítésben lesz rendelhető, a 32 processzoros rendszerek szállítása csak később kezdődik meg. A vállalat kínálatában eddig szereplő legnagyobb Intel-alapú szerver az x440 volt, amely legfeljebb 16 processzort támogatott.

A "Nagy Kék" kínálatában megjelenő új szerverek közül az x445 ára 18599 dollártól kezdődik, az x450 25999 dollártól lesz kapható, az x382 ára pedig 26589 dollártól indul. A konfigurációkat Windows Server vagy Linux operációs rendszerekkel szállítj az IBM.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról