Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 24. 11:14

Az IBM ma mutatja be Opteron processzoros szerverét

Az IBM várhatóan a ma kezdődő ClusterWorld rendezvényen jelenti be AMD Opteron processzorokra épülő szerverét. A bejelentés helyszínéül szolgáló rendezvény témájából könnyen kikövetkeztethető, hogy a számítógépeket a Nagy Kék elsősorban fürtözéses feladatokra ajánlja.

Az IBM várhatóan a ma kezdődő ClusterWorld rendezvényen jelenti be AMD Opteron processzorokra épülő szerverét. A bejelentés helyszínéül szolgáló rendezvény témájából könnyen kikövetkeztethető, hogy a számítógépeket a "Nagy Kék" elsősorban fürtözéses feladatokra ajánlja.

A fürtözés az utóbbi időben rendkívüli módon elterjedt módszerré vált nagy számítási kapacitást igénylő alkalmazások futtatására. Az elgondolás lényege, hogy a "szuperszámítógépeket" több, olcsó, 1, 2 vagy 4 processzort tartalmazó rendszerből állítják össze. Az ilyen jellegű, tudományos célú fürtök rendszerint Linux operációs rendszert futtatnak.

Az IBM szerint azok a szervezetek, amelyek már "befogadták" az AMD processzoros rendszereket, rendkívül nagy várakozással tekintenek az Opteron-alapú konfiguráció elé. Dave Turek, az IBM "Deep Computing" részlegének vezetője szerint ez elsősorban kutatólaboratóriumokat takar. Jelenleg az IBM az egyetlen jelentős szervergyártó, amely felkarolta az AMD nyolcadik generációs processzorát, a többi vállalat egyelőre nem jelezte, hogy alkalmazná az Opteront.

A két Opteron processzort tartalmazó, 1U (1 rack unit, 1,75") magas számítógépet a Newisys tervei alapján készíti el az IBM. Információink szerint a konfiguráció termékneve eServer xSeries x35 lesz. A készülék az AMD-8000 lapkakészletre épül, 2 darab 64 bites AMD Opteron processzort tartalmaz, és 512 Mbyte-tól egészen 16 Gbyte-ig bővíthető DDR333 szabványú memóriamodulokkal. Található továbbá benne két Gigabit Ethernet vezérlő, egy U320 SCSI-vezérlő, valamint két PCI-X bővítőhely. A rendszerfelügyeleti feladatok ellátásáról egy alaplapra integrált PowerPC processzor gondoskodik.


Newisys 1U szerver két Opteron processzorral

Amint az ismert, a maximálisan nyolcprocesszoros rendszerekben használható Opteron kétcsatornás, 72 bites memóriavezérlővel rendelkezik, és legfeljebb 8 Gbyte DDR200/266/333 szabványú memóriát támogat processzoronként. Az asztali számítógépekbe szánt Athlon 64-gyel ellentétben az Opteron három 16 bites HyperTransport interfésszel (6,4 Gbyte/sec/interfész) rendelkezik a multiprocesszoros támogatás miatt. A processzor 0,13 mikronos SOI (silicon on insulator) technológiával készül és 940 tűs kerámia mPGA tokozásban kerül forgalomba, körülbelül 105,9 millió tranzisztort tartalmaz, magmérete 193 mm2, és 1,55 Volt tápfeszültséget igényel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról