Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 23. 11:57

Frissült a világ legnagyobb teljesítményű számítógépeinek listája

[CNET] Az IBM és az Intel jelentősen javították pozícióikat a világ legnagyobb teljesítményű számítógépeit tartalmazó ötszázas listán . A rangsort évente kétszer készítik el a mannheimi és a tennessee-i egyetem kutatói, a számítási teljesítmény méréséhez a Linpack tesztet használják.

[CNET] Az IBM és az Intel jelentősen javították pozícióikat a világ legnagyobb teljesítményű számítógépeit tartalmazó ötszázas listán. A rangsort évente kétszer készítik el a mannheimi és a tennessee-i egyetem kutatói, a számítási teljesítmény méréséhez a Linpack tesztet használják.

A legújabb listán a HP a domináns gyártó: a cégnek 159 konfigurációja került a rangsorba, hat hónappal korábban a vállalat 137 számítógéppel képviseltette magát. A második helyezett IBM-nek összesen 158 gépe került az 500 leggyorsabb számítógép közé, fél évvel ezelőtt a "Nagy Kék" még csak 131 rendszerrel volt jelen.

Teljesítményt tekintve azonban továbbra is az IBM az első a sorban, ugyanis az 500-as listán szereplő gépek összesített számítási kapacitásának 34 százalékát az IBM gépei adják. A listán első helyezett NEC Earth Simulator nem kevesebb, mint 10 százalékkal járul hozzá az összes számítási kapacitáshoz.

Jelentősen emelkedett az Intel-alapú szuperszámítógépek száma. Hat hónap alatt az 500-as listában 56-ról 119-re nőtt a Xeon vagy Itanium processzorra épülő konfigurációk száma. Elsősorban a Xeon-alapú rendszerek szerepelnek rendkívül jól, ugyanis a szerverekbe szánt 32 bites Intel processzorok teljesítménye fokozatosan nő, az áruk azonban egyre csökken.

Tom Gibbs, az Intel marketing menedzsere szerint a Xeonok viszonylag alacsony árával jelentősen át fog alakulni a nagyteljesítményű számítástechnikai piac. "Három évvel ezelőtt abból indultunk ki, hogy az ár/teljesítmény viszony javításával jelentős keresletnövekedés érhető el" -- mondta Gibbs. "Egy évvel ezelőtt csupán három Xeon-alapú konfiguráció szerepelt az 500-as listán."

Az 500-as lista első helyén továbbra is az NEC Earth Simulator áll, a gigászi számítógép 5120 processzort tartalmaz és 35,8 teraflops számítási teljesítményt nyújt. A második és harmadik helyen két HP konfiguráció áll: a második helyezett a Los Alamos National Laboratoryban található "ASCI Q", amely 8192 Alpha processzort tartalmaz és 13,76 teraflops teljesítményű.

A harmadik helyen a Lawrence Livermore National Lab részére leszállított Linux Networx cluster található: a 2304 processzoros fürt 7,6 teraflops számítási teljesítménnyel bír, így épp megelőzi az ugyanott található IBM ASCI White rendszert, amely 8192 processzort tartalmaz és 7,3 teraflops teljesítményű.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról