Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 19. 09:48

Scott McNealy szerint alaptalanok a Sun felvásárlásával kapcsolatos pletykák

Scott McNealy
Scott McNealy
A Sun Microsystems elnök-vezérigazgatója, Scott McNealy szerint "nonszensz", hogy egy cég felvásárolja vállalatát. Amit az ismert, az elmúlt hónap során a Sun részvényárfolyama 22 százalékkal növekedett, elemzők szerint felvásárlással kapcsolatos várakozások miatt.

"21 éve, a megalakulásunk óta hallok ilyen dolgokat" -- mondta McNealy. "Persze, részvényeink közkézen forognak, azonban piaci értékünk mintegy 17 milliárd dollár, ehhez még legalább 30-40 százalékot hozzá kell tenni hogy az ajánlat komoly legyen. Melyik amerikai cég -- eltekintve egy összeomló monopóliumtól -- rendelkezik 25 milliárd dolláros készpénzállománnyal?"

Legutóbb két hete pénteken láttak napvilágot olyen hírek, amelyek szerint a Sun felvásárlási célpont lenne. Roger Kay, az IDC piackutató cég elemzője jelentésében közölte, hogy a Sun papírjainak értéke azért emelkedik, mert hamarosan várható a cég felvásárlása. A Sun képviselői sem akkor, sem most nem kommentálták a részvényárfolyam alakulását.

"Nem számít újdonságnak az, hogy az elemzők és a befektetők már egy ideje úgy vélik, hogy a Sun akvizíció célpontja lehet" -- mondta Kay, aki hozzátette, hogy egyelőre nem ismeretes, mely cég szeretné felvásárolni a Sunt, mivel a cég az utóbbi két évben gyengébben szerepel fő riválisainál, az IBM-nél, a Hewlett-Packardnál és a Dellnél.

A legnagyobb vállalatokat figyelembe véve a szakértők szerint az IBM vagy a HP jöhet szóba felvásárlóként. Legutóbb májusban merültek fel a Sun felvásárlásával kapcsolatos spekulációk, amikor az amerikai Silver Lake Partners bejelentette, hogy Ed Zander, a Sun korábbi elnöke csatlakozott a hitelből történő vállalatfelvásárlásokra szakosodott vállalathoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról