Szerző: Vörös Péter

2003. június 19. 08:02

A Hewlett-Packard alaposan belehúz a laptoppiacon

[CNET] A következő hat hónapban a HP hordozható számítógépek sorát fogja bemutatni, a cég bevallott célja az, hogy a lehető legtöbb szegmensben jelenjenek meg új modellekkel, közölte Alex Gruzen, a HP alelnöke és a notebook üzletág igazgatója. Az év végéig mintegy 10 új laptopplatform vagy -modell megjelenésére lehet számítani.

[CNET] A következő hat hónapban a HP hordozható számítógépek sorát fogja bemutatni, a cég bevallott célja az, hogy a lehető legtöbb szegmensben jelenjenek meg új modellekkel, közölte Alex Gruzen, a HP alelnöke és a notebook üzletág igazgatója. Az év végéig mintegy 10 új laptopplatform vagy -modell megjelenésére lehet számítani.

Amint arról már beszámoltunk, a fogyasztói piacon még az idén meg fog jelenni egy 17"-os kijelzővel felszerelt HP notebook. Egy másik laptop alapkiépítésben fel lesz szerelve egy DVD+RW egységgel, ezt az iskolakezdési szezonra dobják piacra. A HP ezenkívül a kiskereskedelmi piacra is belép egy Tablet PC-vel egy kísérleti program keretében.

"Jelentősen diverzifikáljuk a termékcsaládjainkat" -- közölte Gruzen. "Ahhoz, hogy az árak 1000 dollár fölött maradjanak, olyan dolgok szükségesek, mint a DVD+RW és a nagyobb, szélesebb kijelzők."

Ami a vállalati piacot illeti, a HP szélesíteni fogja vezeték nélküli modelljeinek körét és több Intel Centrino-alapú laptopot fog bemutatni. A Centrino lapkacsalád a Pentium M processzorból, az integrált videovezérlőt tartalmazó i855GM chipkészletből és az Intel PRO/Wireless 2100 vezeték nélküli hálózati vezérlőjéből áll. Bár a HP már bemutatott Pentium M alapú notebookokat, de ezekhez más gyártóktól származó vezeték nélküli hálózati modult használtak.

Az új notebookok közül még e héten, a CeBit America rendezvényen megjelenik a vállalati felhasználóknak szánt nc4000 és az alkalmi utazóknak, illetve kis- és középvállalatoknak szánt nx7000.

Az nc4000 főbb paraméterei: 12,1 hüvelykes kijelző, 1,4 vagy 1,6 GHz-es Pentium M processzor és integrált vezeték nélküli LAN (WLAN) megoldás. A laptop súlya 1,8 kg, ami egyebek között annak köszönhető, hogy nincs beépített optikai vagy floppy egység. Ez az első olyan notebook, amelyet már az egyesített HP-Compaq laptopdivízió tervezett. Az alapkonfiguráció (1,4 GHz-es Pentium M processzor, 256 MB DDR SDRAM memória, 40 GB-os merevlemez) ára 1699 dollár (~389 ezer Ft).

Az nx7000 a Centrino lapkacsaládra épül, alapkiépítésben 15,4 hüvelykes kijelzőt, 1,4 GHz-es Pentium M processzort, 512 MB DDR SDRAM memóriát, 40 GB-os merevlemezt és DVD-ROM egységet tartalmaz, ára szintén 1699 dollár (~389 ezer Ft).

"A WLAN chip kiválasztásakor sok esetben fontosabbak a külső tényezők, mint maga a vezeték nélküli alkatrész" -- mondta Gruzen. "Az nc4000 esetében a legfontosabb szempont a grafikus chip volt. A HP laptopok vevői már széles körben letesztelték az ATI grafikus processzorát. A Centrino lapkakészlet (legalábbis a HP által fontolóra vett változat) integrált grafikus megoldást nyújt, ami azt jelenti, hogy az ügyfeleknek újra kellett volna tesztelni a drivereket."

A termékmegjelenési ütemtervek és az árak természetesen szintén döntő fontosságúak: egyes félvezetőgyártók azért jutnak megrendelésekhez, mert a lehető leggyorsabban piacra tudják dobni vezeték nélküli 802.11a/b/g chipjeiket.

Gruzen szerint összességében a WLAN-megoldások gyorsabban terjednek a fogyasztói piacon, mint a vállalati piacon. Ez részben azért van, mert a vállalatok még nem alakították ki WLAN-bevezetési stratégiájukat. A vállalati IT-vezetők egyelőre nem nagyon kívánják támogatni a vezeték nélküli laptopokat, részben azért, mert tartanak attól, hogy nem biztonságos vezeték nélküli hálózatok terjednek el. A HP által ezen a nyáron a kiskereskedelmi piacon megjelentetendő 11 laptop közül 9-ben lesz beépített WLAN.

Több kérdéssel kapcsolatban még nem született döntés a Palo Alto (Kalifornia) központú cégnél. Az egyik ilyen kérdés az, hogy vajon piacra dobjanak-e egy olyan laptopot, amelyen a Microsoft Windows XP Media Center operációs rendszere fut. A Windows ezen változata többek között arra van kihegyezve, hogy a felhasználó a számítógép merevlemezére vegyen fel TV-műsorokat.

Bár a fogyasztók az eddigi eredmények alapján jól fogadták a MediaCenter asztali PC-ket, a laptopon történő felhasználáshoz gyorsabb merevlemezekre van szükség, ami növeli az árat. "Vajon mennyivel magasabb árat lehet elfogadtatni a hasonlóan felszerelt notebookokhoz képest?" -- kérdezi Gruzen.

A thaiföldi IT és hírközlési minisztérium májusban közölte, hogy a HP linuxos laptopokat fog piacra dobni Thaiföldön, 450 dolláros indulóáron. Nos, a hír korainak bizonyult. "Csapatunk készen állt arra, hogy installáljuk a helyi Linux-változatot, de a végén mégsem jött össze az üzlet" -- mondta a vállalatvezető.

Jó oka van annak, hogy a cég erősít a hordozható számítógépek piacán: a notebook-eladások gyorsabban emelkednek mint az asztali PC-ké, és a laptopokon általában jóval magasabb a haszonrés. Az IDC piackutató cég szerint jelenleg a HP az első számú laptopgyártó, amelynek eladásai kétszámjegyű éves növekedést produkálnak. Az IDC szerint a globális laptop-eladásokat tekintve 15,9 százalékos piaci részesedéssel első helyen áll a Hewlett-Packard, a nagy rivális Dell részesedése 14,5 százalék, míg a harmadik helyen álló Toshiba részesedése 14,3 százalék.

A céggel kapcsolatos hír az is, hogy iparági források szerint a HP június 23-án várhatóan bejelenti, hogy több új eszköz bemutatásával támogatja az új Microsoft Pocket PC 2003 operációs rendszerét. Az eszközöket már jóváhagyta az amerikai Federal Communications Commission (FCC, Szövetségi Hírközlési Bizottság).

Az iPaq h1930 és h1940 az alacsony árkategóriájú 1900-as sorozat új tagjai, amelyek fel vannak szerelve beépített Bluetooth chippel. Az FCC jóváhagyta az iPaq h2200 eszközöket is, amelyekben Intel XScale PXA255 processzor és beépített Bluetooth chip van. A források szerint a HP be fog jelenteni két csúcskategóriájú, az iPaq h5500 termékcsaládba tartozó eszközöket is, ezek szintén fel vannak szerelve beépített Bluetooth chippel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról