Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 18. 11:16

Athlon 64 processzoros számítógépet tervez a HP

A HP weboldalán található dokumentum tanúsága szerint a vállalat javában dolgozik egy Athlon 64 processzoros konfiguráció fejlesztésén. A számítógép egyelőre t182k kódnéven ismert a cég berkein belül.

A HP weboldalán található dokumentum tanúsága szerint a vállalat javában dolgozik egy Athlon 64 processzoros konfiguráció fejlesztésén. A számítógép egyelőre "t182k" kódnéven ismert a cég berkein belül.

A t182k konfiguráció 1,8 GHz-en futó, 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmazó Athlon 64 3100+ processzorra és a VIA K8T400M chipkészletére épül. A K8T400M north bridge chipje HyperTransport interfészen keresztül kommunikál a processzorral és 1,06 GB/sec sávszélességű Ultra V-Link kapcsolat köti össze a VT8237 southbridge chippel. A north bridge egy AGP8X interfészt is tartalmaz.

A számítógépbe legfeljebb 1 Gbyte DDR333 memória szerelhető, a "Boxster UL6-E" alaplapon 2 DDR DIMM aljzatot alakítottak ki. A HP konfigurációja egy 128 Mbyte memóriával felvértezett NVIDIA GeForce4 MX 440 chipes videokártyát, 80 Gbyte-os merevlemezt, 3,5" floppyt, 48X CD-RW meghajtót és 16X DVD-ROM meghajtót is tartalmaz. A 10/100 Mbps Ethernetről, az USB2.0 eszközökről, a FireWire kapcsolatról és az 5.1 csatornás hangról az alaplapra integrált alkatrészek gondoskodnak.

A HP oldalán található dokumentum szerint a gépben 3 szabad PCI bővítőhely lesz. A gép hátulján 5 USB2.0, 1 soros, 1 párhuzamos és 2 FireWire csatlakozó található. A konfigurációhoz vezeték nélküli egeret és billentyűzetet mellékel a gyártó.

Amint az ismert, a jelentős PC-gyártók közül a HP jelenleg az AMD egyetlen partnere. Nemrégiben a Gateway és az IBM is beszüntette Athlon processzorral felszerelt számítógépeinek forgalmazását, a Dell kínálatában pedig kizárólag Intel chipekre épülő konfigurációkat kínál ügyfeleinek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról