Szerző: Ady Krisztián

2003. június 16. 21:28

Újabb 18 gyártóval gyarapodott a 802.16a kommunikációs szabványt előkészítő WiMax Forum taglétszáma

[News.com] Az IEEE 802.16a vezeték nélküli kommunikációs szabványtervezet előkészítésében oroszlánrészt vállaló WiMax (Worldwide Interoperability for Microwave Access) Forum nonprofit szervezet bejelentette, hogy újabb 18 gyártóval bővült a szervezet taglistája.

[News.com] Az IEEE 802.16a vezeték nélküli kommunikációs szabványtervezet előkészítésében oroszlánrészt vállaló WiMax (Worldwide Interoperability for Microwave Access) Forum nonprofit szervezet bejelentette, hogy újabb 18 gyártóval bővült a szervezet taglistája.

A csoport ezzel egyidőben nyilvánosságra hozta, hogy megkezdte a szebványtervezet előzetes kompatibilitási tanulmányai elkészítését a 2 GHz - 11 GHz-es rádiófrekvenciára vonatkozólag. A csoport reményei szerint a 802.16a vezeték nélküli szabvány költséghatékony, óriási sávszélességet biztosító pont-pont kapcsolatok és gerinchálózatok építését teszi majd lehetővé.

A WiMax által propagált 802.16a szabványtervezetnek megfelelő eszközökkel akár 30 mérföldnyi, azaz 48 km-nyi távolság is áthidalható és akár 70 mbit/s adatátviteli sebesség is elérhető. A 802.16a kapcsolat kiépítése a csoporttag Intel szerint egy T1-es (1,5 Mbit/s) vezetékes kapcsolat költségeinek csupán 50 százalékába kerül.

A végfelhasználókhoz így hamarabb eljuthatnak a szélessávú szolgáltatások, mivel a vezetékes megoldásokkal szemben a vezeték nélküli gerinchálózatok kiépítése nem igényel jelentős építési, tervezési, engedélyezési munkálatokat.

A WiMax mindezekkel egyidőben együttműködési tárgyalásokat kezd a nyilvános internetelérést nyújtó, úgynevezett "hotspotokat" működtető szolgáltatókkal -- mint például a Cometa Networks, T-Mobile és a Wayport -- a 802.16a szabványtervezet támogatásával kapcsolatban. A cégek kiválthatják vezetékes gerinchálózatukat a 802.16a szabványnak megfelelő vezeték nélküli termékekkel és tovább növelhetik szolgáltatási területüket. Sőt, a szélessávú kapcsolatra éhes felhasználók számára akár 802.16a-alapú szolgáltatást is indíthatnak.

A 802.16a szabványtervezetnek megfelelő termékek ára azonban egyelőre sokkolóan magas. Míg egy 802.11b szabványnak megfelelő vezeték nélküli adapter ára lassan 50 dollár alá csökken, a 802.16a szabványtervezetnek megfelelő modemek ára még 1000 dollár körül van. A WiMax Forum tagjai szerint azonban ezek az árak akár a harmadukra, 300 dolláros szintre is csökkenhetnek. A 802.16a-alapú szolgáltatáshoz szükséges bázisállomások ára egyelőre igen magas, körülbelül 10000 dollár.

A WiMax Forumhoz csatlakozó új cégek a következők: Andrew Corp., Atheros, China Motion Technologies, Compliance Certification Services, LCC International, News IQ, Powerwave Technologies, Redline Communications, RF Integration, RF Magic, SiWave, SiWorks, SR Telecom, Stratex Networks, TowerStream, TurboConcept, Wavesat Wireless és Winova Wireless, a csoportot eddig a következő tagok alkották: Airspan Networks, Alvarion, Aperto Networks, Ensemble Communications, Fujitsu, Intel, OFDM Forum, Nokia, Proxim és Wi-LAN.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról