:

Szerző: Vörös Péter

2003. június 16. 10:46

Az NVIDIA helyett az ATI lesz a Microsoft partnere a következő generációs Xbox projektnél?

[CBS.MarketWatch.com] Pénteken az ATI Technologies részvényárfolyama 46 centtel (5,79 százalékkal) 8,40 dollárra emelkedett, míg az NVIDIA-é 1,98 dollárral (7,78 százalékkal) 23,47 dollárra esett vissza, a Nasdaq index pedig 1,64 százalékkal csökkent. Ennek oka, hogy híresztelések terjedtek el azzal kapcsolatban, miszerint a Microsoft következő generációs játékkonzoljában NVIDIA helyett ATI grafikus megoldás lesz. A szakértők azonban úgy vélik, hogy nincs sok alapja a pletykáknak.

Xbox [CBS.MarketWatch.com] Pénteken az ATI Technologies részvényárfolyama 46 centtel (5,79 százalékkal) 8,40 dollárra emelkedett, míg az NVIDIA-é 1,98 dollárral (7,78 százalékkal) 23,47 dollárra esett vissza, a Nasdaq index pedig 1,64 százalékkal csökkent. Ennek oka, hogy híresztelések terjedtek el azzal kapcsolatban, miszerint a Microsoft következő generációs játékkonzoljában NVIDIA helyett ATI grafikus megoldás lesz. A szakértők azonban úgy vélik, hogy nincs sok alapja a pletykáknak.

A Spong.com weboldal a Microsoft brit fejlesztési forrásaira hivatkozva közölte, hogy a cég az ATI grafikus chipje mellett döntött. A weboldal szerint a világ legnagyobb szoftvergyártója az ATI-t választotta az egyelőre még be sem jelentett, új generációs Xbox konzolhoz. A Spong.com szerint a Microsoft azért hagyja fel az együttműködést az NVIDIA-val, mert a két cég együttműködése nem nevezhető gördülékenynek.

Sem az ATI, sem a Microsoft nem kommentálta a híreszteléseket, de a legtöbb elemző szerint kacsáról van szó és várják a két cég hivatalos közleményét az üggyel kapcsolatban. "Úgy véljük, hogy az ATI meglehetősen jó helyzetben van, de nem számítunk arra, hogy az év vége előtt érdemleges hírek látnak napvilágot e témában. Ez egyben azt is jelenti, hogy vélhetően csak híresztelésről van szó" -- mondta David Hodgson, a Dundee Securities elemzője, aki szerint a Microsoft várhatóan meg fogja várni, hogy a Sony közzétegye a PlayStation 3 fejlesztési ütemtervét és csak ezután dönt az Xbox utódjának főbb paramétereiről.

"Kétségtelenül terjednek híresztelések e témát illetően. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy a döntés még nem született meg, így tiszta spekuláció, hogy ki lesz a nyertes és ki a győztes" -- véli Brian Alger, a Pacific Growth Equities elemzője.

"Az utóbbi hónapokban az NVIDIA némileg eltávolodott a Microsofttól" -- mondta Michael McConnell, a Pacific Crest Securities elemzője. McConnell szerint ez arra utal, hogy az NVIDIA nem erőlteti a jelenlegi kapcsolat folytatását.

"Az NVIDIA egyrészt jobb pénzügyi feltételeket akar, másrészt a cégnek át kell gondolnia az együttműködés folytatásának hatását a többi termékcsaládra, ha ők szállítják a következő generációs, 2005-ben vagy 2006-ban piacra kerülő Xbox-utód grafikus processzorait" -- gondolja Gurinder Kalra, a Bear Stearns elemzője. Egy múlt héten tartott, a Bear Stearns által szponzorált befektetési konferencián Kalra elmondta, hogy "az NVIDIA megjegyezte, hogy az eredeti Xbox fejlesztése jelentős erőforrásokat vont el a cég kulcsfontosságú termékeinek fejlesztéséről".

Az NVIDIA 2000-ben nagy fanfár közepette nyerte el az Xbox grafikus processzor szállítói címet, azonban a konzol forgalma elmaradt az eredeti várakozásoktól. A cég jelentős készleteket halmozott fel, ami nagy méretű leírásokhoz vezetett. A Microsoft és az NVIDIA vitás kérdései végül választott bíróság előtt dőltek el.

Az Xbox az NVIDIA teljes forgalmának 10-20 százalékát teszi ki, de az elemzők rámutattak, hogy a kapcsolat pénzügyi feltételei nem mindig voltak kedvezőek az NVIDIA számára. Az NVIDIA egyszerre több piacon (asztali PC-k, laptopok és munkaállomások) van jelen grafikus processzoraival. Az iSuppli piackutató vállalat szerint az NVIDIA kezében van a grafikus és képfeldolgozási chippiac 47 százaléka, míg az ATI részesedése 29 százalék.

McConnell szerint, ha az NVIDIA nem vesz részt az Xbox új változatában, akkor a cég megkísérelheti azt, hogy a Sony Playstationhöz, a piacvezető játékkonzolhoz szállítsa grafikus processzorait. "Ez óriási elégtétel lenne a vállalat számára". Az elemző ugyanakkor úgy véli, hogy az ATI jól járhatna a Microsoft kapcsolattal, szerinte ugyanis az ATI várhatóan licencdíj-ügyletet kötne a redmondi óriással ahelyett, hogy vállalná azt a készletezési- és termelési kockázatot, amelyet jelenleg az NVIDIA vállal. "A Microsoft története ugyanakkor azt mutatja, hogy a cég sohasem volt igazán jó partner és a vállalat beszállítói sem voltak maradéktalanul elégedettek vele."

Érdekes kérdés az ATI és a Nintendo kapcsolata is. Jelenleg az ATI szállítja a Flipper grafikus chipeket a Nintendo GameCube játékkonzoljához, így egy párhuzamos megállapodás azt jelentené, hogy a két rivális egy oldalra kerülne. Az ATI és a Nintendo nemrég közölte, hogy a továbbiakban is szeretnének együttműködni. Egy magát megnevezni nem kívánó elemző úgy véli, hogy egy ilyen helyzetben megoldást jelenthet egy, a versenyt kizáró megállapodás (non-compete agreement), "bár ennél furcsább megoldásokra is volt már példa".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.