Szerző: Vörös Péter

2003. június 13. 16:24

A Canon megemelte első féléves nyereségelőrejelzését

[WSJ] A Canon bejelentette, hogy megemelte első féléves profitvárakozását, mivel a digitális fényképezőgépek és a színes fénymásolók forgalma a vártnál jobban alakult, ezenkívül a költségek csökkentése is jó ütemben halad.

[WSJ] A Canon bejelentette, hogy megemelte első féléves profitvárakozását, mivel a digitális fényképezőgépek és a színes fénymásolók forgalma a vártnál jobban alakult, ezenkívül a költségek csökkentése is jó ütemben halad.

A cég immár arra számít, hogy az első féléves nettó nyereség 78 százalékkal 1,1 milliárd dollárra fog emelkedni, szemben a korábbi 964,61 millió dolláros becsléssel. A vállalat féléves forgalma várhatóan "mintegy 10 százalékkal", 12,861 milliárd dollárra fog nőni, a cég korábban 9,2 százalékos növekedésre számított.

A Canon alig több mint egy hónapja emelte meg az eredeti, januárban közzétett előrejelzéseit. A cég eredetileg 702,31 millió dolláros nettó nyereségre számított az első negyedévben.

Annak ellenére, hogy a vállalat a digitáliskamera-piacon kőkemény versenyt folytat az olyan riválisokkal, mint a Sony, az Olympus Optical és a Fuji Photo Film, mégis sikerül egészséges nyereséget realizálni részben új modellek piacra dobásával, részben az árcsökkentések szükségességének minimalizálásával. A Canonnak jelenleg 11 modellje van.

A cég fényképezőgép-eladásai (beleértve a hagyományos fényképezőgépeket is) 37 százalékkal 994,57 millió dollárra ugrottak az első negyedévben az előző év hasonló időszakához képest. A fényképezőgép-forgalomból származó üzemi nyereség kétszeresére, 90,54 millió dollárról 183,36 millió dollárra emelkedett. A vállalat arra számít, hogy a második negyedévben a fényképezőgép-eladások körülbelül 1,354 milliárd dollárra nőnek.

A színes fénymásológépek forgalma és a költségcsökkentési erőfeszítések szintén segítettek a Canon nyereségének növelésében. A cég már korábban is számított a fénymásológépek eladásainak emelkedésére és a termelékenység javulására, de a termelési költségek csökkentésére irányuló erőfeszítések "a vártnál nagyobb ütemben haladtak", mondta a vállalt szóvivője. A Canon egyebek között úgy szeretné emelni az üzemi termelékenységet, hogy minden munkáshoz több összeszerelési folyamatot rendel hozzá.

A cég jelenleg arra számít, hogy az éves nettó nyereség 2,03 milliárd dollár, a forgalom pedig 26,67 milliárd dollár lesz. Az elemezők arra számítanak, hogy ezeket az előrejelzéseket várhatóan fel fogja emelni a vállalat az év során.

A Canon részvényárfolyama a hírek hatására 5,4 százalékkal 45,95 dollárra emelkedett a Tokiói Értéktőzsdén. A részvényárfolyam 2000 július óta nem volt ilyen magas szinten, akkor 47,55 dolláros csúcsot ért az árfolyam.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról