:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 13. 10:24

Az Oracle negyedik negyedéves eredményei felülmúlták a várakozásokat

Jeff Henley
Jeff Henley
Az Oracle tegnap hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves eredményeit, amelyek felülmúlták az elemzők várakozásait. A jelenlegi negyedévre a vállalat további növekedést vár.

A cég a május 31-én véget ért negyedik negyedévben 2,83 milliárd dolláros forgalomról számolt be, ami 2 százalékkal magasabb a tavalyi negyedik negyedéves szintnél. A nettó nyereség 858 millió dollárt, azaz részvényenként 16 centet tett ki, szemben az egy évvel korábban elért 656 millió dollárnál, azaz részvényenkénti 12 centnél. A First Call által megkérdezett elemzők átlagosan 14 centes részvényenkénti profitra számítottak.

A negyedév során az új szoftverek értékesítéséből származó bevétel 1 százalékkal 1,2 milliárd dollárra nőtt, miközben a licencbevételek és támogatásból származó bevételek 12 százalékkal 1,1 milliárd dollárra emelkedtek. Az Oracle szolgáltatásból származó forgalma ugyanakkor 11 százalékkal 580 millió dollárra csökkent.

"A folyamatosan szűkös IT-költségvetések fényében különösen elégedettek vagyunk, hiszen forgalmunkat és nyereségünket is növelni tudtuk" -- mondta Jeff Henley, az Oracle pénzügyi vezérigazgatója. A teljes pénzügyi évet tekintve azonban az Oracle 2 százalékos forgalomcsökkenésről számolt be: az éves bevétel 9,5 milliárd dollárt tett ki. A nettó nyereség 2,31 milliárd dollár, azaz részvényenként 43 cent volt, ami 4 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 42 cent profitot vártak.

A jelenleg is tartó első negyedévre a vállalat további növekedést vár. "Az összes régióban ahol jelen vagyunk, növekedés várható" -- mondta Henley. "Túl vagyunk a mélyponton, a dolgok javulnak. A legnyomottabb iparágak is a növekedés jeleit mutatják. Noha nem feltétlen várható a telekommunikációs cégek fellendülése, de még itt is egyre kedvezőbbek a kilátások."

Az Oracla üzleti alkalmazásokból származó bevétele a negyedik negyedévben 246 millió dollár volt, ami gyakorlatilag a tavalyi negyedik negyedéves szinten maradt. Larry Ellison, a vállalat vezérigazgatója azonban rámutatott, hogy a piaci versenytársak bevétele csökkent.

"Az üzleti alkalmazások tekintetében jó negyedévet zártunk. Az új ügyfelek megnyerése meglátszik a pénzügyi eredményeken. A PeopleSoft legutóbbi negyedévben 40 százalékkal csökkent az új alkalmazások értékesítéséből származó bevétel, eközben mi enyhe növekedést értünk el" -- mondta Larry Ellison, hangsúlyozva hogy az Oracle jobban teljesített az olyan versenytársaknál, mint az SAP és a J.D. Edwards.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.