Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 11. 10:35

A Texas Instruments csökkentette negyedéves előrejelzését

Tom Engibous
Tom Engibous
A Texas Instruments bejelentette, hogy a jelenleg is tartó negyedévben a forgalom és a nyereség a várakozások alatt alakul. A dallasi (TX, USA) központú félvezetőgyártó a mobiltelefon-alkatrészek iránti gyengébb kereslet miatt csökkentette negyedéves előrejelzését és egyben közölte, hogy a költségek csökkentése érdekében 250 alkalmazottat bocsát el.

A Nokia és a Motorola után a Texas Instruments, a mobiltelefon-chipek legnagyobb gyártója is csökkentette negyedéves kilátásait, részben az atípusus tüdőgyulladás hatásaira hivatkozva. A TI közölte, hogy a június 30-án véget érő negyedévben a korábban előrejelzett 7 százalék helyett csak 5 százalékos bevételnövekedés várható, a részvényenkénti nyereség pedig 8 helyett 6 cent lesz.

Tom Engibous, a vállalat elnök-vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy a távol-keleti gyártók az első negyedév végén a SARS miatt váratlanul visszaeső kereslet miatt jelentős raktárkészletet halmoztak fel mobiltelefon-alkatrészekből, azonban az atípusus tüdőgyulladás körüli aggodalmak elmúlásakor várhatóan minden visszatér a megszokott kerékvágásba.

A most bejelentett elbocsátások azonban arra engednek következtetni, hogy a Texas Instruments még tovább igyekszik csökkenteni a költségeit. Áprilisban, az első negyedéves eredmények bejelentésekor a TI közölte, hogy 450 főt bocsát el chipgyártó részlegétől, illetve 800 alkalmazottat épít le érzékelőket és vezérlőket gyártó részlegétől. A leépítések részben elbocsátások, részben pedig nyugdíjazások keretein belül történnek.

A megszüntetendő munkahelyek számát a TI most 250-nel növelte meg a cég. A vállalat szerint ennek oka, hogy a félvezetőgyártó üzemek hatékonysága növekedett. A cég közölte, hogy a korábban előrejelzettnél nagyobb mértékű elbocsátások miatt a második negyedévben az átszervezésekkel kapcsolatos egyszeri költség a tervezett 40 millió dollár helyett 55 millió dollár lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról