Szerző: Barna József

2003. június 10. 10:48

Június végén jön az IBM-processzorral szerelt Power Mac G5

[AppleInsider] Az Apple a június végén megrendezésre kerülő fejlesztői konferenciáján mutatja be Mac OS X operációs rendszer következő generációját. A hírek szerint azonban nem a Panther kódnéven ismert rendszer fejlesztői változata lesz az esemény egyedüli attrakciója.

[AppleInsider] Az Apple a június végén megrendezésre kerülő fejlesztői konferenciáján mutatja be Mac OS X operációs rendszer következő generációját. A hírek szerint azonban nem a Panther kódnéven ismert rendszer fejlesztői változata lesz az esemény egyedüli attrakciója.

Idén, a hagyományos májusi időpont helyett, rendhagyó módon június 23-27. között kerül megrendezésre az Apple World Wide Developers Conference (WWDC) rendezvény. A vállalat -- a hivatalos közlemény szerint -- azért döntött az esemény elhalasztása mellett, hogy a Panther fejlesztői változatának egy előrehaladottabb változatát mutathassa be. A legújabb hírek szerint azonban az új rendszer a vállalat új Power Mac G5 asztali számítógépein lesz megtekinthető.

A Power Mac G5 sorozat egy teljesen új architektúrára épül, melynek lelkét az IBM 64 bites PowerPC 970 processzora adja. Amint az ismert, a PowerPC 970 64 kbyte utasítás- és 32 kbyte adatcache-t tartalmaz, másodszintű gyorsítótárának mérete 512 kbyte. A processzor 16 fokozatú futószalaggal és összesen 12 végrehajtóegységgel rendelkezik, beleértve a dedikált AltiVec SIMD egységet is. Az AltiVec 162 vektorutasításból álló utasításkészlet, amelyet az IBM elsőként a PowerPC 970 esetében vezet be.

A PowerPC 970 processzor busza 900 MHz-es és legfeljebb 6,4 Gbyte/sec sávszélességet biztosít. A 64 bites PowerPC 970 binárisan kompatibilis a 32 bites PowerPC architektúrával, így a régebbi alkalmazások változtatás nélkül futtathatók rajta. A processzor természetesen támogatja a szimmetrikus többprocesszoros rendszereket (SMP) is.

A rendszer támogatja a DDR400 memóriamodulokat, a 8x AGP interfészt, az USB 2.0-t és a FireWire 800 csatolót, és az alaplapon található komponensek az AMD által kifejlesztett HyperTransport interfészen keresztül kommunikálnak majd egymással. A hírek szerint az első modellek 1,4 és 1,8 GHz közötti sebességen üzemelő processzorokkal lesznek rendelhetőek.

Az Apple várhatóan már a júniusi bemutatót követően megkezdi az új Power Mac-modellek értékesítését, ám kezdetben azokra a Mac OS 10.2 operációs rendszert telepíti, amely nem használja ki a PowerPC 970 processzor képességeit. A vásárlók azonban egy kupont is kapnak a rendszer mellé, mellyel szeptemberben, a Panther tervezetett megjelenésének idején ingyenesen frissíthetnek az új Mac OS 10.3-ra.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról