:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 10. 09:02

Az IDC csökkentette a PC-eladásokra vonatkozó előrejelzését

Noha az első negyedévben a vártnál több PC fogyott, a homályos gazdasági előrejelzések miatt az IDC piackutató vállalat csökkentette 2003-ra és 2004-re vonatkozó PC-eladási előrejelzését.

Noha az első negyedévben a vártnál több PC fogyott, a homályos gazdasági előrejelzések miatt az IDC piackutató vállalat csökkentette 2003-ra és 2004-re vonatkozó PC-eladási előrejelzését.

Tegnapi közleménye szerint az IDC arra számít, hogy idén világszerte 145,2 millió PC, notebook és Intel-alapú szerver talál gazdára, ami 6,4 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest. A piackutató cég korábban 6,9 százalékos növekedésre számított. 2004-re az IDC a korábbi 10,9 százalék helyett 10,3 százalékos növekedést vár.

Az eladott PC-k darabszáma ugyan növekedni fog az idén, de az árcsökkenések miatt a számítógépek összértéke tavalyhoz képest 2,4 százalékkal csökkenni fog -- véli az IDC. Az idei csökkenést azonban jövőre 3,5 százalékos emelkedés követi majd. A piackutató cég korábban arra számított, hogy az eladott PC-k értéke az idén 1,8 százalékkal csökken, jövőre pedig 2,9 százalékkal nő.

"A tavalyi évhez képest ugyan növekedés várható, de a PC-k iránti kereslet továbbra is korlátozott" -- mondta Loren Loverde, az IDC kutatási igazgatója. "Az üzleti PC-k piacán csak enyhe növekedés tapasztalható, a kiskereskedelmi eladások növekedése megállt, az állami szervek vásárlásai csökkennek. A növekedő fogyasztói és üzleti bizalom és a számítógépek lecserélése az év végén ugyan fel fogja lendíteni az eladásokat de 2004 előtt nem várható kétszámjegyű százalékos növekedés."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.