Szerző: Barna József

2003. június 6. 16:39

Nem tudni, mikor ér véget a Microsoft ellen folytatott EB-vizsgálat

Az Európai Bizottság nem nyilatkozik azzal kapcsolatban, hogy mikor várható a Microsoft ellen három éve folyó vizsgálat lezárása, adta hírül ma a Reuters . A hatóság, minthogy nem tudta tartani a korábban megfogalmazott határidőket, a jövőben tartózkodni kíván újabb dátumok nyilvánosságra hozatalától.

Az Európai Bizottság nem nyilatkozik azzal kapcsolatban, hogy mikor várható a Microsoft ellen három éve folyó vizsgálat lezárása, adta hírül ma a Reuters. A hatóság, minthogy nem tudta tartani a korábban megfogalmazott határidőket, a jövőben tartózkodni kíván újabb dátumok nyilvánosságra hozatalától.

Amelia Torres, az EB versenyügyi bizottságának szóvivője egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy korábban kizárólag sajtó nyomására fogalmazták meg -- tájékoztató jelleggel -- a vizsgálat befejezésének várható határidejét. Ám minthogy a munka a mai napig nem fejeződött be, nem kívánnak a jövőben jóslatokba bocsátkozni az ügyben. Tavaly Mario Monti, az EB versenyügyi biztosa úgy nyilatkozott, hogy az év elején a testület meghozza döntését, ám márciusban a szóvivő már ismét azt közölte, hogy a végleges döntés meghozataláig még hónapok telhetnek el.

Amint az ismert, a Microsoft riválisainak számító szoftver- és PC-gyártók az európai hatósághoz benyújtott beadványukban azt állították, hogy a redmondi szoftveróriás a Windows 2000 operációs rendszer megjelentetésével nyilvánvalóan megszegte az EU azon versenyszabályzatát, mely minden cég számára megtiltja, hogy domináns pozíciójával jogtalanul visszaélhessen. Márpedig -- állították a panaszosok -- a Microsoft tudatosan úgy írta meg a Windows 2000 kódját, hogy az elsősorban a Microsoft szerverszoftvereivel működjön együtt, és így próbálta meg vállalati ügyfeleit saját termékeinek megvásárlására rábírni.

Később a versenyügyi bizottság újabb vádpontot hozott nyilvánosságra. Eszerint a Microsoft azáltal, hogy integrálja operációs rendszereibe a Media Player szoftvert, jogtalan előnyre kíván szert tenni az egyre szaporodó online audio- és videoszolgáltatások lejátszására alkalmas szoftverek piacán. Az európai hatóság elméletben jelentős összegű jóvátétel megfizetésére is kötelezheti a Microsoftot. A bírság összege a Microsoft éves forgalmának maximum 10%-a lehet, de nem több, mint 2,5 milliárd dollár.

A The Wall Street Journal az év elején arról számolt be, hogy a Microsoft megegyezésre törekszik a versenyügyi bizottsággal. Noha a megállapodást sürgető dokumentum tartalma nem ismert, a Microsoft korábban azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban tető alá hozott megegyezés megoldást nyújthat az európai hatóság által vizsgált problémák többségére is. Az EB később megerősítette, hogy folynak tárgyalások a vállalattal, azonban számos vitatott kérdés maradt még megválaszolatlanul.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról