Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. június 4. 08:39

Magyarországon csökkent az illegális szoftverhasználat

2002-ben ismét csökkent hazánkban az illegális szoftverhasználat -- derül ki a BSA (Business Software Alliance) megbízásából az idén nyolcadik alkalommal elkészült felmérésből. A felmérés szerint Magyarországon 2002-ben a szoftverek 45 százaléka volt illegális, ami a 2001-es 48 százalékhoz képest csökkenést jelent, ugyanakkor hazánk mutatója elmarad a világátlag 39 százalékos és a nyugat-európai 35 százalékos illegális szoftverhasználati aránytól.

[HWSW] 2002-ben ismét csökkent hazánkban az illegális szoftverhasználat -- derül ki a BSA (Business Software Alliance) megbízásából az idén nyolcadik alkalommal elkészült felmérésből. A felmérés szerint Magyarországon 2002-ben a szoftverek 45 százaléka volt illegális, ami a 2001-es 48 százalékhoz képest csökkenést jelent, ugyanakkor hazánk mutatója elmarad a világátlag 39 százalékos és a nyugat-európai 35 százalékos illegális szoftverhasználati aránytól.

A BSA az International Planning and Research Corporation (IPR) nevű független piackutató céget bízta meg a vizsgálat elvégzésével. A vizsgálat a világ hat nagyobb régiójában, 26 üzleti szoftverrel kapcsolatban értékelte ki az értékesítési adatokat és a piaci információkat. A vizsgálat két adatállomány egyeztetéséből állt: az egyik az új szoftverek iránti kereslet, a másik az új szoftverek legálisan értékesített mennyisége. Az adatok két elsődleges forrásból származtak: a szoftverértékesítésekkel kapcsolatban a BSA tagvállalatai szolgáltattak információkat, a piacról a MetaFacts, Inc. nevű, a technológiai piac kutatásával foglalkozó vállalat tájékoztatott.

A kutatásból kiderült, hogy a szoftverillegalitási arány Magyarországon az 1994-ben mért 76 százalékról 2002-ben 45 százalékra csökkent, ami 31 százalékos javulást jelent a szoftverhasználat terén. Az illegális szoftverhasználat Magyarországon nyolc év alatt háromszor nagyobb mértékben csökkent, mint a világátlag; az elmúlt időszakban világviszonylatban 10 százalékkal mérséklődött az illegális szoftverek aránya.

Szoftverhasználat szempontjából a világ legbecsületesebb lakói az Amerikai Egyesült Államokban élnek: itt a programok mindössze 23 százaléka illegális. A legtöbb kalózszoftver Vietnamban található, az itt használt programok 95 százaléka nem jogtiszta, sőt, még emelkedő tendencia is megfigyelhető, hiszen tavalyelőtt a szoftvereknek "csak" a 94 százaléka volt illegális. A legtöbb illegális szoftverrel rendelkező országok top 25-ös listáján szerepel egyébként Oroszország (89 %), Ukrajna (89 %), Románia (70 %) és Bulgária (68 %) is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról