Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. június 3. 16:36

Saját kezükbe vették a Nokiások a Unicode SMS ügyét

Feltört mobilszoftver jelent meg az interneten egy Nokia 3410-es telefont használó jóvoltából. A program segítségével úgy lehet ékezetes SMS-eket írni a készülékkel, hogy az nem unicode-os formátumban küldi el a szöveges üzeneteket -- így az sem fordulhat elő, hogy egyetlen, 160 karakternyi, ékezeteket is tartalmazó SMS helyett hármat számlázzon a szolgáltató. Szintén egy telefontulajdonos módosította egyes Siemens készülékek szoftverét is: az úgynevezett T9 beíráskönnyítő lehetőség eddig nem tartalmazott ékezeteket, ám a módosított szoftver révén akár árvíztűrő tükörfúrógépet is küldhetünk SMS-ben -- igaz, csak balra dőlő ékezetekkel.

[HWSW] Feltört mobilszoftver jelent meg az interneten egy Nokia 3410-es telefont használó jóvoltából. A program segítségével úgy lehet ékezetes SMS-eket írni a készülékkel, hogy az nem unicode-os formátumban küldi el a szöveges üzeneteket -- így az sem fordulhat elő, hogy egyetlen, 160 karakternyi, ékezeteket is tartalmazó SMS helyett hármat számlázzon a szolgáltató. Szintén egy telefontulajdonos módosította egyes Siemens készülékek szoftverét is: az úgynevezett T9 beíráskönnyítő lehetőség eddig nem tartalmazott ékezeteket, ám a módosított szoftver révén akár árvíztűrő tükörfúrógépet is küldhetünk SMS-ben -- igaz, csak balra dőlő ékezetekkel.

Módosított szoftver tölthető le az internetről a kifejezetten magyar ékezetes karaktereket is használó Nokia 3410-es készülék tulajdonosai számára. Igaz, a szoftvert nem a Nokia módosította, hanem egy skynet nicket használó készüléktulajdonos. Mint emlékezetes, a gyártók egyes készülékeiben használt Unicode karakterkészlet miatt az ékezetes magánhangzókkal írt SMS-ek nem egy, hanem csak több szöveges üzenetként küldhetők el a készülékről -- megdrágítva ezzel az SMS-ezést.

Korábban az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottsága is foglalkozott a több tízezernyi mobiltelefon tulajdonost érintő Unicode SMS kérdéssel. Akkor a Nokia -- melynek képviselője nem jelent meg a bizottság előtt -- állásfoglalásában közölte: a cég már dolgozik egy olyan megoldáson, mely mindenki számára elfogadható. A 2003 márciusában több lapban és a Híradóban is napvilágot látott Nokiás ígéretet óta eltelt másfél hónap azonban felemésztette a nokiás felhasználók türelmét, s a vállalat fejlesztőit megelőzve módosították a szoftvert.

Simai Anna, a Nokia kommunikációs igazgatója lapunk kérdésére úgy reagált: mivel nem ismerik a programot, nem tudnak állást foglalni annak felhasználásával kapcsolatos jogi kérdésekben, ám ha egy Java applikációról van szó, akkor a készülékek tulajdonosai saját felelősségükre letölthetik és használhatják azt. A Nokia hivatalos új szoftverével kapcsolatban Simai a megjelenés várható időpontjának ismertetése nélkül közölte: a fejlesztés tesztfázisban van, a kiadásig a felhasználók türelmét kérik.

A Siemens készülékeivel más a felhasználók problémája: itt a szövegbevitelt megkönnyítő úgynevezett T9 mód egyáltalán nem tartalmazza a magyar ábécé ékezetes betűit. Ezen a problémán szintén egy telefonhasználó segített, mikor kiegészítette a szoftvert a balra dőlő ékezeteket tartalmazó karakterekkel.

Túl a felhasználók türelmetlenségén, az egyes gyártók ügyfélszolgálatai is többnyire rosszul szerepeltek az ügy kapcsán. Az unicodesms.fw.hu oldal szerkesztője valamennyi készülék gyártójának elküldte ugyanazokat -- a készülékek és a Unicode-os SMS-ek összefüggéseit firtató -- kérdéseit, s honlapján nyilvánosságra hozta a válaszokat is. Valamennyi kérdésre mindössze három gyártó: a Siemens, a Motorola és a Samsung ügyfélszolgálata adott választ. A kérdések egy részére válaszolt az Alcatel, a Panasonic (melynek hazai ügyfélszolgálata Japánba továbbította a kérdéseket részletes válaszokért) és a Sagem, ám egyáltalán nem méltatta válaszra a kérdezőt a SonyEricsson, az LG és a Nokia sem. A kérdések és a válaszok a unicodesms.fw.hu oldalon olvashatók.

A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség (FVF) az Országgyűlés távközlési és informatikai bizottság kérésére vizsgálatot indított az unicode-os SMS-ek ügyében, melynek eredményéről tájékoztatta a bizottságot. Mint megtudtuk, a bizottság a holnapi ülésén tűzi napirendjére a FVF vizsgálati eredményének megtárgyalását.

Lapunk nem tud felvilágosítást adni a módosított szoftverek elérhetőségéről!

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról