Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 30. 11:49

A Microsoft-AOL megállapodás a Netscape végzete?

A Microsoft és az AOL tegnapi megállapodása minden bizonnyal az utolsó szög a Netscape böngésző koporsójába -- vélik iparági elemzők. A világ legnagyobb szoftvergyártója és a világ legnagyobb internetszolgáltatója között létrejött egyezség alapján az AOL on-line szolgáltatásának részeként az elkövetkező hét évben licencdíj megfizetése nélkül használhatja az Internet Explorer böngészőt.

Netscape A Microsoft és az AOL tegnapi megállapodása minden bizonnyal az utolsó szög a Netscape böngésző koporsójába -- vélik iparági elemzők. A világ legnagyobb szoftvergyártója és a világ legnagyobb internetszolgáltatója között létrejött egyezség alapján az AOL on-line szolgáltatásának részeként az elkövetkező hét évben licencdíj megfizetése nélkül használhatja az Internet Explorer böngészőt.

"Ez egyben azt is jelenti, hogy a Netscape-nek tulajdonképpen lőttek" -- mondta Rob Enderle, a Giga Information Group elemzője. "Az AOL biztosan az Internet Explorert építi be kliensprogramjába, így már semmi sem indokolja a Netscape pénzelését." Richard Parsons, az AOL elnök-vezérigazgatója azonban elmondta, hogy egyelőre vizsgálják a Netscape továbbvitelének lehetőségeit, és jelenleg nem gondolkodnak az üzletág értékesítésén. Azt azonban megerősítette, hogy az AOL a jövőben mindenképp az Internet Explorerrel képzeli el a jövőt.

A Netscape böngésző jelenleg a 7.02 verziónál tart. A Netscape Navigator 1.0 1994-ben jelent meg és a szoftver egyeduralkodó volt a böngészők piacán 1995-ben, amikor a vállalat tőzsdére vonult. 1998-ban a Netscape és az IE még fej-fej mellett harcolt a felhasználók kegyeiért, amikor az AOL bejelentette vásárlási szándékát. Az internet-robbanás mértékére jellemző, hogy a bejelentéskor 4,3 milliárd dollár értékű részvénycserés üzlet a tényleges tranzakció lezárásakor már 8,98 milliár dollárba került az AOL-nak.

A Netscape az AOL védőszárnyai alatt azonban egyre jobban háttérbe szorult, ugyanis az internetszolgáltató óriásvállalat egyre kevésbé támogatta a fejlesztést és az Internet Explorer hamarosan átvette az uralmat a böngészők piacán. "A Netscape sosem élvezett jelentős támogatást az AOL részéről" -- mondta Enderle.

Barry Parr, egy független tanácsadó szerint a Netscape csupán egy időzített bomba volt az AOL kezében a Microsoft elleni harchoz, amit végül sosem vetettek be. Az internetszolgáltató ugyanis akármikor átalakíthatta volna szolgáltatását a Netscape köré és felhasználóinak számát figyelembe véve megtörhette volna az Internet Explorer egyeduralmát. "Ez nagy kockázatot jelentett a Microsoft számára, ha az AOL valóban támogatta volna a Netscape-et" -- mondta Parr.

Azonban mivel az AOL mostantól az előrelátható jövőben az Internet Explorer elkötelezettje, a Netscape közel 9 milliárd dolláros megvásárlásának haszna finoman szólva is kérdésessé vált. Parr szerint a fejlemények ismeretében a Netscape-ügylet egyre inkább az internet történetének egyik legértelmetlenebb és legdrágább felvásárlásának tűnik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról