Szerző: roberto

2003. május 30. 08:42

Hackereket toboroznak az SCO Group ellen

Eric S. Raymond, a neves hacker, számos nyílt

Eric S. Raymond, a neves hacker, számos nyílt forráskódú program, illetve a Linux kernel fejlesztője olyan adatokat gyűjt, amelyeket fel lehet használni a nagy nyilvánosságot kapott SCO Group-IBM ügyben. Raymond olyan UNIX-hackerek jelentkezését várja, akik munkájuk során már hozzáfértek valamelyik jogvédett UNIX binárisain és dokumentációján kívül a rendszer forráskódjához úgy, hogy nem kellett aláírniuk harmadik felet kizáró titoktartási szerződést (non-disclosure agreement, NDA).

Minden UNIX vagy UNIX-szerű rendszer számít, ám Raymondot különösen az AT&T, USL/Novell/UnixWare és XENIX/SCO verziók érdeklik, ugyanakkor az összes jogvédett UNIX-szal kapcsolatos információ (beleértve az AIX, SunOS/Solaris és HP-UX rendszereket) fontos lehet. Értelemszerűen nem releváns a Linux, valamint a BSD-variánsok forráskódjához való hozzáférés, továbbá a UNIX családfa első nagyobb elágazásakor kiadott (1976-1979), V6-os és V7-es Unix Time-Sharing System forráskódjához való hozzáférés.


Az ügyben érintett UNIX-változatok családfája [+]
(Forrás: OSI Position Paper on the SCO-vs.-IBM Complaint)

A jelentkezők figyelmét a hacker felhívja arra, hogy az általuk adott információ kezeléséről, valamint arról, hogy ki és miképp fogja felhasználni az adatokat, nem adhat további felvilágosítást, így az önkénteseknek meg kell bízniuk benne, de nyilvánvaló, hogy ezeket az adatokat esetleg az IBM védelme fogja felhasználni az SCO Group által kezdeményezett eljárásban. "Az SCO a bíróságon keresztül támad minket, a Linux forráskódja feletti kontrollra tart igényt; tegyünk róla, hogy megbánják azt a napot, amikor még úgy gondolták, hogy ez egy jó ötlet, bizonyítsuk be, hogy nincsenek üzleti titkaik" -- írja Raymond. A felhívás teljes szövege a hacker honlapján olvasható, az ügy előzményeiről korábbi híreinkben számoltunk be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról