Szerző: Ady Krisztián

2003. május 29. 11:45

Kilenc mobilszolgáltató veszi fel kínálatába a Microsoft első okostelefonját

[DigiTimes] Bár a T-Mobile International május 15-én úgy döntött, egyelőre ismeretlen ideig elhalasztja a Microsoft okostelefon értékesítését, a szoftvergyártó óriás első készüléke mégis jelentős sikernek nézhet elébe. A Microsoft egyelőre kilenc mobilszolgáltatóval egyezett meg világszerte a HTC által fejlesztett okostelefon piacra dobásáról.

[DigiTimes] Bár a T-Mobile International május 15-én úgy döntött, egyelőre ismeretlen ideig elhalasztja a Microsoft okostelefon értékesítését, a szoftvergyártó óriás első készüléke mégis jelentős sikernek nézhet elébe. A Microsoft egyelőre kilenc mobilszolgáltatóval egyezett meg világszerte a HTC által fejlesztett okostelefon piacra dobásáról.

A skandináv régió legnagyobb mobilszolgáltatója, a TeliaSonera a jövő héten már értékesíteni is fogja a készüléket, június másodikától, hétfőtől lesz megtalálható a szolgáltató kínálatában. A TeliaSonera többek között Finnországban, Norvégiában és Svédországban nyújt mobilszolgáltatást az előfizetőknek.

A Microsoft Smartphone Tanager még ebben a hónapban kapható lesz Hong Kongban, a Fortune Telecom mobilszolgáltató kínálatában. A készülék disztribúcióját a Synergy Technologies vállalta el a Hong Kongban és Macaun. Egyes online üzletekben is előrendelhető már a Microsoft okostelefon, a PPCW.net 549 dolláros áron kínálja a készüléket, melyet előreláthatólag júliustól postáz az amerikai és EU-tagországok vásárlói számára.


Microsoft Smartphone Tanager a'la Qtek 7070 a'la HTC Canary

Az 549 dolláros, körülbelül 118000 Ft-os ár kifejezetten kedvezőnek mondható a Microsoft Smarpthone 2002 operációs rendszerrel felszerelt háromsávos, kártyafüggetlen készülékért. Az okostelefon a mobilszolgáltatóknál új előfizetéssel még ennél is alacsonyabb áron lesz megvásárolható.

A Tanager kódnevű készüléket a tajvani HTC gyártja. A mobiltelefon háromsávos (900/1800/1900 MHz) és természetesen GRPS adatátvitelt is támogat. A Tanager lelke a Texas Instruments 120 MHz-es OMAP processzora, illetve 16 Mbyte memória, amely SD/MMC kártyákkal bővíthető. A mobiltelefon 16 bites színes kijelzővel rendelkezik, amelynek átlója 2,2 hüvelyk.

A Smartphone 2002 platform gyakorlatilag ugyanazokat a PDA funkciókat nyújtja, mint a Pocket PC 2002 Phone Edition, azonban a Microsoft nagy hangsúlyt helyezett az egy kézzel való kezelhetőségre, ezen kívül a Smartphone csak kisebb, legfeljebb 176x220 pixel felbontású, 16 bites színes kijelzőket támogat.

A Smartphone 2002 számos beépített alkalmazást tartalmaz, azonban míg a PPC 2002 Phone Edition esetében irodai programok (Pocket Word, Excel) is bekerültek a csomagba, a mobiltelefonkba szánt változat főleg kommunikációs szoftvereket tartalmaz, többek között a Pocket Internet Explorert, Pocket Outlookot valamint az MSN Messengert és a Windows Media Playert.

A platform legfontosabb jellegzetessége a hanghívások előtérbe helyezése. Ennek érdekében a Microsoft lehetővé tette, hogy ne csak a telefonkönyvben tárolt telefonszámokat lehessen egy gombnyomással tárcsázni, hanem az SMS-ben vagy emailben kapott, esetleg a Pocket Internet Explorerben megnyitott weboldalon szereplő számokat is. Az Internet Explorerben a telefonszámok ezért hyperlinkként vannak ábrázolva, "rájuk kattintva" megtörténik a tárcsázás. A PPC 2002 Phone Edition-höz hasonlóan az SMS-kezelést integrálták az email-kliensbe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról