Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 28. 15:26

Egyetemen fogják tanítani a vírusok írását

Fred Cohen
Fred Cohen
A Calgary Egyetem informatika szakos hallgatói hamarosan szervezett keretek között tanulhatják meg, hogyan kell vírusokat és más számítógépes kártevő programokat írni -- írja a ZDNet. A negyedévesek által felvehető, "Számítógépes vírusok és károkozók" című tantárgy keretein belül a diákok saját vírusokat is írnak és tesztelnek majd. A biztonságtechnikával foglalkozó szakembereket azonban megosztja a szokatlan ötlet.

Dr. Ken Barker, az egyetem számítástudományi részlegének igazgatója elmondta, hogy szerinte azért van szükség egy ilyen tantárgyra, hogy mindenki megismerhesse, milyen erők munkálnak a vírusokat készítő programozókban. Barker rámutatott, hogy a vírusok egyre nagyobb problémát jelentenek és egyre nagyobb kárt okoznak. "Aki azt mondja, hogy eleget teszünk [a vírusok ellen], az minden bizonnyal a homokba dugja a fejét" -- mondta a professzor kiemelve, hogy a vírusok elkészítéséhez szükséges információk ma már mindenki számára elérhetők az interneten.

David Perry, a Trend Micro antivírus-cég oktatási igazgatója szerint rossz ötlet arra biztatni a felhasználókat, hogy vírusokat írjanak. "Miért is nincsenek akár a hackelésről szóló tantárgyak? Miért nincsenek mindenféle veszélyes számítógépes tevékenysgéről szóló tantárgyak?" -- kérdezte Perry, aki szerint egy ilyesfajta oktatás aligha szül jobb vírusirtó szakembereket. "Nem hinném, hogy van tanulási értéke" -- mondta Perry. "Az iskolában nem kell lelőni egymást, hogy megtudjuk, mi történik, ha valaki lelőnek."

Perry szerint nem sok szükség van a vírusírás elsajátítására, hiszen a legtöbb ilyen program rendkívül egyszerű. "Általánosságban véve a vírusok írói rossz programozók. Ha jó programozók lennének, akkor azért fizetnék őket, hogy programokat írjanak" -- mondta Perry. Dr. Barker szerint épp ez az ok, ami miatt a diákok elsősorban a vírusirtók fejlesztésére koncentrálnak majd, hiszen senki sem vesz fel programozókat vírusok készítésére.

Fred Cohen, a számítógépes vírusok egyik elismert szakértője és a Burton Group elemzőcég munkatársa szerint igenis van értelme annak, hogy a diákok elsőkézből szerezhessenek tapasztalatokat a vírusokkal. Hangsúlyozta azonban, hogy rendkívül szigorú biztonsági intézkedésekre van szükség, hogy a számítógépes kártevők ne tudjanak kiszabadulni az osztálytermekből.

Cohen rámutatott, hogy a vírusok -- és az ellenük írt antivírus programok -- fejlesztésével a diákok megtanulhatják, milyen egyszerű is vírust írni, milyen gyorsan is terjednek és pontosan hogyan is működnek. Cohen a New Haven Egyetemen tart előadásokat a számítógépes vírusokról. Szerinte azonban a vírusok írásával senki sem jut közelebb a kártékony programokat fejlesztők "lélektanához".

Cohen szerint a legfontosabb a megfelelő biztonsági intézkedések bevezetése, nehogy a diákok munkái elszabaduljanak. "Alapjában véve nem túl biztonságos dolog vírust írni. Könnyen hibázhat az ember" -- mondta. A Calgary Egyetem képviselője közölte, hogy az oktatás, illetve a kártevők tesztelése egy teljesen zárt hálózatban zajlik majd, a diákok semmilyen adathordozót nem vihetnek ki a termekből, az ajtókat pedig a nap 24 órájában biztosítani fogják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról